PRIČA IZ IRAKA

Upoznajte Kamara – osmogodišnjeg fotografa

04.01.2012 u 08:05

Bionic
Reading

Osmogodišnji Kamar Hašim dječak je iz Iraka koji provodi vrijeme profesionalno se baveći fotografijom. Dječakove fotografije već su izložene u Bagdadu

Mlade oči Kamara Hašima vide samo dobre stvari u budućnosti njegove zemlje i obitelji – a najbolje vide kroz leću fotoaparata. Osmogodišnji irački dječak već je profesionalni fotograf te izlaže svoje radove u Bagdadu, piše Reuters.

Hašim je najmlađi fotograf u Iraku, a počeo je fotografirati kad je imao četiri godine. Na početku je samo imitirao svog oca fotonovinara.

Prve fotografije mladog Kamara slike su rijeke Tigris, ptica, starih kuća te povijesno značajnih mjesta. Njegov otac ne dozvoljava mu da fotografira nasilje, no dječak je jednom uspio slikati gradonačelnika Bagdada bez obzira na njegove zaštitare. Nakon toga vlada mu je dala njegov prvi digitalni fotoaparat.

'Kad vidim nešto što mi se sviđa, pogledam u to kroz objektiv fotoaparata i okinem. Što se tiče moje visine – nisam nizak i mogu doseći što god trebam doseći', kaže Kamar Hašim.

Kamar kaže da je fotografija vrlo važna jer 'dokumentira život i nakratko zaustavlja vrijeme'. Drago mu je što može pokazati svoj grad i njegove ljude.

Želi fotografijama pokazati cijelom svijetu da su Iračani dobri ljudi te vjeruje da je njegova domovina zemlja mira i da ima bogatu povijest.

Najdraže mu fotografije koje je dosad snimio su slika pčele koja je sletjela na ružu i prodavač knjiga koji je zaspao. Kamar se nada da će jednog dana Irak procvjetati te sanja o tome da njegova obitelj kupi kuću.