MORALNE AKTIVNOSTI

U mozgu otkrili centar za dobro i zlo

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 30.03.2010 13:21
  • Objavljeno 30.03.2010 u 13:21
mozak

mozak

Izvor: Corbis / Autor: Digital Art/CORBIS

Doktorica Liane Young s Tehnološkog instituta u Massachusettsu bila je na čelu znanstvenog tima koji se pozabavio pitanjem postoji li biološki moralni kompas. Tim je otkrio centar u mozgu koji se nalazi iza desnog uha, a pomaže nam donijeti 'dobre' odluke

Centar u mozgu koji se nalazi iza desnog uha aktivan je kad mislimo o nepodopštinama ili dobrim djelima drugih ljudi, a čini se da kontrolira kako procjenjujemo moralnost tuđih činova. U zanimljivom eksperimentu znanstvenici su uspjeli poremetiti aktivnost tog centra u mozgovima volontera te ih time nakratko učinili manje moralnima.

Kako bi volonterima poremetili funkciju centra za moral, znanstvenici su koristili jake magnete u neinvazivnoj metodi - koja se zove transkranijalna magnetska stimulacija - u trajanju od 25 minuta. Magnetsko polje na specifičnom mjestu lubanje stvara slabi tok struje koji onemogućava normalan rad moždanih stanica.

Nakon korištenja magneta subjekti su morali rješavati 192 scenarija i donijeti sud o nečijim akcijama te ih ocijeniti od 1 (apsolutno zabranjeno) do 7 (apsolutno dozvoljeno). U drugom krugu testova volonteri su bili izloženi magnetskoj stimulaciji za vrijeme ocjenjivanja scenarija.

U slučaju kada bi netko mogao poginuti, subjekti su uobičajeno naveli da bi to pokušali spriječiti, no pod utjecajem magneta bili su zadovoljni i ako bi se, bez njihovog upletanja, situacija riješila bez ičije smrti. Tijekom eksperimenta među volonterima je prevladavalo neodgovorno ponašanje koje bi u stvarnom životu uzrokovalo povrede, no oni su bili zadovoljni dok god je svaka priča imala sretan kraj.

Doktorica Liane Young zaključila je u svojoj studiji da naš osjećaj za dobro i zlo nije samo uvjetovan odgojem, religijom ili filozofijom, već i biologijom. Ovo istraživanje blisko je onom od prošle godine, u kojem su američki znanstvenici tvrdili da su našli centar u mozgu koji je odgovoran za vjeru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi