NACIJA JEDIJA

Svaki peti Britanac misli da svjetlosni mačevi postoje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.03.2011 10:06
  • Objavljeno 16.03.2011 u 08:00
jedi Darth Vader Mace Windu Obi Wan Kenobi

jedi Darth Vader Mace Windu Obi Wan Kenobi

Izvor: Sipa Press / Autor: LILO/SIPA

Rezultati ankete kojima je otvoren Nacionalni tjedan znanosti i tehnologije u Velikoj Britaniji pokazuju da postoji vrlo slabo poznavanje znanosti od znanstvene fantastike u očima javnosti. Naime, svaki peti Britanac vjeruje da su svjetlosni mačevi iz popularnog serijala 'Ratovi zvijezda' stvarni

Zadnja anketa regionalne inicijative 'Birminghamski grad znanosti' provedena na 3.000 ljudi pokazuje kako svaki peti Britanac vjeruje u to da svjetlosni mačevi iz znanstvenofantastičnog serijala Ratovi zvijezda postoje, a svaki četvrti vjeruje da je moguće teleportirati čovjeka. Tom je anketom otvoren  Nacionalni tjedan znanosti i tehnologije u Velikoj Britaniji.

Nas, kao ni članove Birminghamskog grada znanosti, ne čudi to što su Britanci u tolikoj mjeri zbunjeni u vezi postojanja svjetlosnih mačeve, pogotovo zato što se očekuje kako će se oko pola milijuna njih ove godine ponovo izjasniti kao jediji u popisu stanovništva koji provodi Britanski zavod za državnu statistiku

'Naručili smo ovu anketu jer smo željeli pokazati koliko su nejasne granice između stvarnosti i fikcije u umu prosječnog Britanca', rekla je ravnateljica Birminghamskog grada znanosti Pam Waddell

Svaki drugi Britanac prema anketi također vjeruje kako postoji tehnologija kojom se mogu brisati sjećanja, a gotovo 40 posto ih misli da postoje lebdeći skejtbordovi. Nadalje, svaki peti Britanac vjeruje kako je moguće vidjeti gravitaciju.

'Iako možemo kriviti filmove i televiziju za stvaranje zbunjenosti kod građana, valja naglasiti kako je znanost toliko uznapredovala da stvari koje su još nedavno bile u domeni znanstvene fantastike danas koristimo ili se najavljuju kao skori proizvod na raspolaganju potrošača', dodaje Pam Waddell.

Birminghamsko sveučilište radi na projektu koji će omogućiti tehnološki 'plašt nevidljivosti' što je pomalo duhovito, jer 78 posto Britanaca ne vjeruje da je takav plašt - poput onog iz serijala o mladom čarobnjaku Harryju Potteru - moguć. Sedam od deset Britanaca smatra da je nemoguće pomicati stvari umom, no znanstvenici na Sveučilištu u Coventryju u suradnji s kalifornijskim tvrtkom NeuroSky rade tehnologiji koja će čitati što mislimo te pretvarati te informacije u digitalne signale kojima ćemo moći manipulirati objektima na računalnim monitorima.

Britanci bi najviše željeli da znanstvenici izmisle vremenski stroj i teleportaciju, a Britanke su mnogo praktičnije - najviše bi voljele kad bi postojao univerzalni lijek za sve bolesti.

Oni koji žele sudjelovati u anketi i vidjeti koliko razaznaju stvarnost od znanstvene fantastike mogu otići na internetsku stranicu Birminghamskog grada znanosti i odgovoriti na par pitanja, pa usporediti svoje rezultate s rezultatima 3.000 ispitanih Britanaca.

Britanski nacionalni tjedan znanosti i tehnologije traje do 20. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi