VANZEMALJSKI OKUS

Stvoreno prvo svemirsko pivo

03.12.2008 u 12:38

Bionic
Reading

Napokon je ostvaren san svih ekstremnih pivopija. Japanci su proizveli prvo 'vanzemaljsko' pivo. Napravljeno je od ječma koji je uzgojen u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Japansko svemirsko pivo proizvedeno od ječma uzgojenog u Zemljinoj orbiti bit će uskoro posrkano ustima nekolicine izabranika koji će biti izabrani javnim izvlačenjem. Naime, zbog ograničenih količina – uspjeli su iscijediti svega 100 litara - nije se išlo u komercijalnu prodaju.

Svemirsko pivo ima 5,5 promila alkohola i za varenje je zadužena jedna od najstarijih japanskih pivovara Sapporo. Načinjeno je stopostotno od hmelja, valjda da se zadrži orbitalni buke, tako da uobičajeni dodaci od riže ovaj puta nisu upotrijebljeni.

Ječam iz svemira je samo dio projekta uzgoja nekih namirnica u bestežinskom prostoru i pod pojačanim utjecajem svemirskog zračenja, što se pokazalo kao izuzetno blagotvorno za rast i razvoj pojedinih kultura, a već se podosta pisalo o tome kako samo slanje sjemenki u svemir na nekoliko dana dovodi do većih plodova. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) se, među inim, uzgajaju i krumpir, salata, pšenica i grašak

Konzumacija piva je strogo zabranjena na ISS-u zbog alkohola i plina, no bez problema prolazi juha od algi, skuša u miso sosu ili zeleni čaj, što je bilo dio pošiljke astronautima koji se trenutačno vrte oko Zemlje.