FIZIČARI NOVOG DOBA

Stvoren plašt nevidljivosti

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.09.2010 07:51
  • Objavljeno 23.07.2010 u 17:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Od Tolkienova prstena, preko romulanskih brodova u Zvjezdanim stazama do plašta Harryja Pottera – moć da se postane ili učini nešto nevidljivim oduvijek fascinira ljude

Upravo to je nedavno pošlo za rukom Eleni Semouchkini i njezinom timu na sveučilištu Michigan Tech u Houghtonu u Sjedinjenim Državama. Oni su, naime, otkrili tehniku kojom pomoću magnetne rezonancije mogu uhvatiti zrake vidljivog svjetla i usmjeriti ih oko predmeta tako da oni postaju nevidljivi za ljudsko oko.

U izvješću predstavljenom u časopisu Applied Physics Letters oni tvrde da su kreirali nemetalni plašt koji koristi staklene rezonatore od posebnog materijala neprovodljivog za električnu struju. U računalnim simulacijama plašt je učinio da predmeti osvijetljeni infracrevnim zrakama svjetlosti (valne dužine oko jednog mikrona) nestanu.

U ranijim sličnim eksperimentima znanstvenici su koristili metalne prstenove i žice.

'U našim plaštevima prvi se puta cilindrični predmeti skrivaju staklom', objasnila je Semouchkina.

Njezin plašt izrađen je od metamaterijala, umjetnih materijala koji imaju svojstva kakvih nema u prirodi – staklenih rezonatora postavljenih u koncentrične uzorke. 'Žbice' ove koncentrične konfiguracije stvaraju magnetsku rezonanciju potrebnu da se zrake svjetlosti saviju oko predmeta i učine ga nevidljivim.

Semouchkina i njezin tim istražuju djelovanje metamaterijala na mikrovalnim frekvencijama, znatno dužim od infracrvene svjetlosti. U tamnoj komori Electrical Energy Resources Center laboratorija uspjeli su učiniti nevidljivim metalne cilindre veličine 10-ak centimetara.

'Namjera nam je postupno prijeći na više frekvencije odnosno manje valne duljine. Najuzbudljivije će biti primjene ove metode u vidljivom dijelu spektra', rekla je Semouchkina koja je uvjerena da će jednoga dana policajci ili vojnici moći postati nevidljivi iako na taj trenutak, kako kaže, još treba pričekati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi