GLAZBENA ARENA

Stonehenge je bilo mjesto za partijanje

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 05.01.2009 12:35
  • Objavljeno 05.01.2009 u 13:00
stonehenge

stonehenge

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Sveučilišni profesor, stručnjak za zvuk koji honorarno radi kao DJ, smatra da je Stonehenge podignut kao glazbena arena, odnosno mjesto na kojem se plesalo uz muziku nalik današnjim trance ritmovima

Premda je Stonehenge najpoznatije prapovijesno nalazište u Europi i jedan od najbolje istraženih spomenika na svijetu, znanstvenici se već stoljećima pitaju čemu je služio onima koji su ga sagradili. Profesor sa Sveučilišta Huddersfield Rupert Till vjeruje da je riješio zagonetku smatrajući da su Stonehenge prije pet tisuća godina koristili za drevne partije.

Till je stručnjak za akustičnu i glazbenu tehnologiju i smatra da uspravni kameni blokovi predstavljaju idealno ozvučenje za širenje repetitivnog trance ritma. Budući da Stonehenge nije sačuvan u cijelosti, Till je koristio računalni model kako bi proveo zvučne eksperimente u betonskoj replici podignutoj u Washingtonu.

Zajedno s kolegom Till je reproducirao zvuk govora ili pljeskanja rukama. Ozvučenje koje su dobili bilo je toliko savršeno da su ga usporedili sa zvukom čaše za vino. I najjednostavniji udarac bubnja zvučao je nevjerojatno dramatično.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi