ZABORAVLJENO U PEĆNICI

Što se kuha u Muzeju zagorene hrane?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2010 10:26
  • Objavljeno 04.11.2010 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Premda isprva Muzej zagorene hrane ne zvuči impresivno, uvjeravamo vas da ova izložba ljudskih pogrešaka koja sadrži više od 49.000 primjeraka prekuhanih, prepečenih i potpuno ugljeniziranih ostataka raznih vrsta mesa, voća i povrća nije potpuni gubitak vremena
burntfoodmuseum

burntfoodmuseum

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izgorjela tortilja

Mnogi bi rekli da je Muzej zagorene hrane neka vrsta spomenika cijelom ljudskom rodu, jer malo je ljudi na svijetu koji mogu reći da im nikada ništa nije zagorjelo ili se prekuhalo. No iako cijeli projekt zvuči pomalo neozbiljno, zapravo se radi o vrlo znanstvenom pristupu izgorjeloj hrani.

Naše poznavanje i razumijevanje izgorjele hrane nevjerojatno se povećalo u zadnjih deset godina. Većina tog napretka učinjena je upravo u Muzeju zagorene hrane u istraživačkom dijelu te ustanove koja nije otvorena posjetiteljima.

Znanstvenici koji rade za ovaj muzej u zadnjih su 28 godina objavili preko 90 knjiga o različitim svojstvima izgorjele hrane te više od 850 članaka u raznim znanstvenim časopisima širom svijeta. Među tim naslovima našlo se i nekoliko popularnih poput 'The joy of burnt food' (Užitak zagorene hrane), 'The carbon diet' (Ugljenska prehrana), te 'Beyond baking' (Nakon pečenja).

burntfoodmuseum

burntfoodmuseum

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ostaci zagorene pizze

Muzej zagorene hrane osnovala je povjesničarka znanosti Deborah Henson-Conant nakon male kuhinjske nezgode s jabukovačom. Mogli bismo reći kako se nakon toga 'zapalila' za izgorjelu hranu.

Muzej zagorene hrane nedavno se preselio u Arlington u Massachusettsu gdje ga sada godišnje posjećuje preko 25.000 posjetitelja kako bi vidjeli više od 49.000 primjeraka zagorene hrane. Samo Dvorana izgorjelih tostova ima oko 2.000 izložbenih artikala.

Osim uobičajenih mesa, u muzeju se mogu vidjeti i zagorena divljač i slonetina, a od povrća čuveni su Tri puta pečeni krumpiri. Galerija izgorjele riže i pšenice također se mogu pohvaliti impresivnom zbirkom primjeraka od kojih mnogi još nisu ni katalogizirani, a tijekom ljeta otvorio se dio s preprženim začinima.

Znanstveno osoblje čini 45 stipendista te 27 profesora koji se svi bave postnutricionizmom. Muzej ima i restoran u čijoj kuhinji također ponekad nešto zagori.

Među poznatijim izložbenim primjercima nalaze se Izgorjela tortilja od pšenice, Izgorjeli limun, te potpuno crni ostaci makarona sa sirom pod nazivom Kruncheroni 'n Cheese. Ne smijemo nikako zaboraviti ni beskonačno kuhanu jabukovaču koja je sve i započela.

'Da je ijedno od izloženih jela bilo uspješno skuhano, bilo bi i pojedeno, a zatim zaboravljeno', dodaje ponosna vlasnica muzeja Deborah Henson-Conant.

Više muzejskih eksponata možete vidjeti na njezinoj internetskoj stranici

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi