SLIKARI VLASTITOG UMA

Što nam govore boje u snovima

01.04.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Simbolizam boja u snovima rezultat je ozbiljnog istraživanja, a čuveni psihijatar Carl Jung dekodirao je zašto naš um za vrijeme sna bira upravo neke boje u određenim situacijama

'Uf, pitam se što ovo znači...'

Ljubičasta ili purpurna boja predstavlja ludilo i znak je nerazumnog dijela našeg uma koji je u primitivnom i divljem stanju te dominira nad ljudskom stranom naše svijesti, a onemogućava nam logično razmišljanje i suosjećajnost. Ako u snu nosimo ljubičasto, to znači da otkrivamo svijetu svoju apsurdnu stranu koja nema dodira sa stvarnošću.

Žuta boja u snu ima pozitivno značenje jer predstavlja svjetlo mudrosti i istine te odražava moć da vidimo sve što zanemarujemo kad smo u mraku. Kad u snu na sebi imamo žutu odjeću, to znači da svima želimo pokazati stvarnog sebe, dok zasigurno postoje stvari koje svijet ne bi trebao znati o nama.

Crvena je boja predstavnik napetosti i uzbuđenja. Obično ima negativno značenje jer predstavlja bijes i bol. Crveno definira zlovoljno stanje koje može biti pozitivno samo ako ta zlovolja može pridonijeti našoj kreativnosti, pa nas na taj način dodatno uzbuditi.

U svom prirodnijem, negativnom značenju crvena predstavlja bijes koji je vrlo neugodna i opasna reakcija na razne prijevare koje doživljavamo u životu. Ako nosimo crveno u snu, to znači da želimo pokazati svijetu svoj bijes.

Bijelo predstavlja mir i mudrost, no ako nosimo tu boju u snu, to nipošto ne znači da smo mudri ili mirni, već da želimo svijetu dati dojam da smo moralni. Bijeli predmeti i životinje imaju pozitivno značenje jer otkrivaju skrivenu dobrotu. U slučaju životinja obično se radi o ljudima kojih se plašimo, dok su nam zapravo spremni pomoći.

Crno u snu simbolizira prihvaćanje lošeg. Može imati pozitivno značenje ako nosimo crno dok prihvaćamo vlastitu muku kako bismo pomogli drugima ili u slučaju neopravdanih predrasuda koje drugi gaje o nama jer su nesposobni uvidjeti naše vrline. No, ako nosimo crno i prihvaćamo nemoral, to znači da nas nije briga za svijet i da smo ravnodušni prema zlu.

Iako znanstvenici danas još uvijek ne razumiju svrhu i sadržaj snova, postoje mnoga objašnjenja i teorije vezane uz njih. Naš um svakako je jedan od zadnjih nepoznatih teritorija koji budi maštu i znatiželju, a to je uostalom i ono što nas čini ljudima.