DORIS PINČIĆ:

'Šokirali su me događaji u skloništima za životinje'

28.06.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Glumica Doris Pinčić pridružila se kampanji Prijatelja životinja koja osuđuje neodgovorno napuštanje kućnih ljubimaca pred odlazak na godišnji odmor i putovanje u ljetnim mjesecima

Svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, drastično se povećava broj napuštenih životinja. Građani koji izbacuju dotadašnjega člana obitelji na ulicu krše zakon, pokazuju neodgovornost i nedostatak empatije prema bespomoćnoj životinji.

Potaknuta tom nehumanom praksom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, i ove godine nastavlja kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?', s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja te apeliranja na udomljavanje napuštenih životinja umjesto njihove kupnje.

Zaštitna lica ovogodišnje kampanje su zvijezda 'Larinog izbora' Doris Pinčić, te psi Mala i Toro, koji sa jumbo plakata poručuju: 'Neka tvoj izbor bude udomljavanje!' Plakati će biti postavljeni tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Osijeku, Vukovaru, Puli, Rijeci, Rovinju, Opatiji, Poreču, Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku i drugim gradovima te pozivati građane na udomljavanje napuštenih životinja.

Prilikom snimanja, poznata glumica Doris Pinčić izjavila je: 'Ideja kampanje odmah mi se svidjela jer smatram da su upravo edukativne kampanje kao što je ova iznimno važne u podizanju svijesti javnosti te u sprečavanju nastanka problema. Životinje nisu predmeti koje koristimo i odbacujemo kada nam više nisu zanimljivi - to su živa bića i dužnost nam je brinuti se za njih. Napuštanje je sramotan i neodgovoran čin koji je kažnjiv zakonom, a životinje ne treba kupovati već udomljavati kako bismo im pružili novi dom i priliku za sretan život.'

Psići koji s plakata pozivaju na udomljavanje samo su neke od brojnih napuštenih životinja smještenih u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu. Mala jednoipolgodišnja križanka pekinezera još uvijek čeka udomitelja, dok je sve pogodila vijest da je Tora, najmanje crno štene u psećem dječjem vrtiću Dumovca, usmrtila veterinarska inspekcija.

Doznavši o Torovoj sudbini, Doris Pinčić je rekla: 'Šokirala me je vijest o događanjima u skloništima u Dumovcu i Noinoj Arki te domovima udomitelja, a ponajviše činjenica da je i Toro, s kojim sam se fotografirala za plakat, jedna od nevinih žrtava. Nadam se da će doći do promjene rada veterinarske inspekcije, kao i da će se zabraniti ubijanje životinja u skloništima nakon 60 dana jer se problemi moraju rješavati bez ubijanja. Svaka životinja zaslužuje priliku za život.'

Potporom kampanji 'Obitelj na more, a pas na ulicu?' Doris Pinčić pridružila se Mirni Maras i Mariju Valentiću, Marku Tolji, Franki Batelić, Gali Svilan, Anđeli Ramljak, Tatjani Jurić, Nikolini Pišek i Maji Vučić, koji su prethodnih godina pozvali građane da udomljuju životinje i da ih ne napuštaju te da se odgovorno ponašaju prema njima.

Ovom se kampanjom naglašava i zakonski obavezno mikročipiranje za sve pse, što će olakšati nalaženje vlasnika napuštenih pasa i provođenje Zakona o zaštiti životinja, prema kojemu je napuštanje životinja kažnjivo novčanim iznosom do 15.000 kuna.

Više informacija o kampanji i problemu napuštanja životinja te popis hotela za pse, popis hotela koji primaju pse i oglasnik za privremeno čuvanje mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr