BIJELI BAMBI

Snimljen albino srndać u Italiji

22.01.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Planinar Massimo Del Din i njegova kći Deborah ugledali su prekrasno snježnobijelo lane kad su pješačili po Bellunu u talijanskim Alpama

Giammaria Sommavilla, šef lokalne policije, potvrdio je da se radi o vrlo rijetkom albino srndaću od otprilike osam mjeseci te su ga nazvali 'bijeli Bambi' jer ga svuda prati majka koja je normalne boje.

Talijani su ga odmah proglasili zaštićenim da ga nijedan od 3.500 lovaca s dozvolom ne bi poželio staviti na zid, a i u nadi da će njegova posebna boja biti dovoljna da ne podijeli Bambijevu sudbinu odrastanja bez majke.

Predstavnik lokalne udruge lovaca, Leandro Grones, kaže da Bambi nema razloga strahovati ni od čega osim fotoaparata, jer u tom kraju nema problema s krivolovcima, a i bijelo lane povećava privlačnost planina. A tu je i legenda o lovcu koji ubije takvog rijetkog srndaća i zbog toga umre iste godine.

Premda albinizam u životinja nije bolest, druge životinje sklone su izbjegavati pripadnike svoje vrste koji se ističu bojom zbog straha od grabežljivaca, a i sam srndać mogao bi biti osjetljiv na sunce.

Takav srndać nije viđen u tom kraju već desetljećima.