PUCAJU NA GUINNESSA

Slovenci peku divovski kruh težak 1.700 kilograma

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2014 19:20
  • Objavljeno 06.06.2014 u 18:54
KRUH

KRUH

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: moodboard

Slovenija se želi istaknuti novim upisom u Guinessovu knjigu rekorda, pa će ispeći golemi kruh težak skoro dvije tone, dovoljan da se nahrani manji gradić

U dvorištu starog dvorca Štatemberg iz 18. stoljeća blizu Ptuja već je postavljena improvizirana peć na otvorenom i pripremljeno 1.440 kilograma brašna koje je donirala tvrtka "Žito", te ostali sastojci kako bi se umijesio 1.700 kilograma težak kruh.

Priprema kruha već je počela, a tijesto će u peć biti stavljeno u subotu rano ujutro. Računa se da će se kruh peći punih 6 sati, a tek u nedjelju bit će podijeljen posjetiteljima lokalnog festivala jer je cijeli dan potreban da se toliki kruh ohladi.


Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija STA, osim zbog Guinessove knjige rekorda divovski kruh peče se i u spomen na legendu o grofu Attemsu koji je dao podići dvorac Štatemberg.

On je nekoć vrlo velikim kruhom navodno nahranio svoje siromašne podanike, pokazujući tada rijetku solidarnost i pravičnost prema seljacima kojima je suša bila uništila ljetinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!