TRAUMA POD

Robot umjesto liječnika na ratištima

  • Autor: N. T.
  • Zadnja izmjena 18.03.2009 09:52
  • Objavljeno 18.03.2009 u 09:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki znanstvenici napravili su robota koji bi trebao zamijeniti liječnike na ratištima. On ima tri ruke i cilj mu je održavanje vitalnih funkcija pacijenta

Ime mu je Trauma Pod, a to je troruki robot kirurg koji je zamišljen kao novi Benjamin Franklin Pierce, poznatiji kao Hawkeye, lik iz američke serije 'M.A.S.H.'.

Robotu kirurgu asistira još 12 drugih robota, uključujući i govorni automat nazvan Hot Lips, po nadimku koji je u istoimenoj seriji imala Major Margaret.

Roboti medicinske sestre dodaju robotu kirurgu instrumente, a robot krevet, koji ima ulogu anesteziologa, bilježi disanje i daje kisik.

Primarni zadatak Trauma Poda je brzo zbrinjavanje vojnika ranjenih u borbi prije njihovog prebacivanja u bolnicu.

'Sistem ima za cilj održavanje vitalnih funkcija pacijenta. Njegov primarni zadatak je da učini minimum neophodan za stabilizaciju stanja ranjenog, naprimjer da zaustavi krvarenje', izjavio je jedan od stručnjaka kalifornijske istraživačke grupe SRI Internatinal.

Robot kirurg ima tri ruke. U jednoj drži endoskop koji omogućava osobi koja upravlja robotom na daljinu da vidi unutrašnju sliku ranjenog, dok druge dvije ruke drže kirurške instrumente.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi