BLUB, BLUB

Ribe komuniciraju mjehurićima i roktanjem

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.07.2010 11:51
  • Objavljeno 07.07.2010 u 11:51
djevojčica riba pod vodom

djevojčica riba pod vodom

Izvor: Corbis / Autor: Fendis/Corbis

Shahriman Ghazali sa Sveučilišta u Aucklandu otkrio je da je riblji svijet prepun komunikacije iako to na prvi pogled, dok promatramo ribice u akvariju, ne bismo rekli

Gospodin Shahriman Ghazali posvetio je svoje vrijeme istraživanju toga komuniciraju li ribe i kako. Otkrio je da ribe dobro čuju, no malo ih može proizvoditi zvukove.

Ribe vibriranjem i stiskanjem svog zračnog mjehura mogu stvarati razne zvukove te prema gospodinu Ghazaliju tako komuniciraju. Njegova je želja sada otkriti što ribe pričaju jedne drugima.

Prema Ghazalijevoj procjeni, ribe uglavnom komuniciraju da prestraše grabežljivce, privuku partnera te za orijentaciju, a postoje i naznake za to da se grabežljivci oslanjaju na riblje brbljanje da ih lakše love.

Od riba koje je gospodin Ghazali proučavao u akvariju najbrbljaviji su bodečnjaci koji rokću i cijeli dan ispuštaju zvukove. Bakalar je većinu vremena tih, osim kad je vrijeme za parenje. Gospodin Ghazali teoretizira o tome kako se bakalari zvukom usklađuju s partnericom u kojem će trenutku ispuštati jajašca i spermu.

Grgeči uglavnom rade male praskove koji funkcioniraju slično Morseovoj abecedi, a zlatnim ribicama možete lupkati po akvariju do mile volje, jer odlično čuju, ali ne proizvode apsolutno nikakve zvukove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!