ZNANSTVENICI OTKRILI

Ptice vide magnetska polja samo desnim okom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.07.2010 09:55
  • Objavljeno 14.07.2010 u 08:00
ptica profil

ptica profil

Izvor: Corbis / Autor: Hannu Hautala/Nordicphotos/Corbis

Katrin Stapput s Goetheova sveučilišta u Frankfurtu u Njemačkoj i njezin tim otkrili su da ptice vide Zemljino magnetsko polje samo desnim okom

Ptice imaju jedno čulo koje ljudi nemaju. Vide magnetska polja jer im je to neophodno za navigaciju pri dugim letovima.

No, ono što je dosad bilo nepoznato je da ptice magnetska polja vide samo sa svoje desne strane jer im je samo desno oko opremljeno molekulama koje se aktiviraju kad ih udari visokoenergetsko svijetlo. Prisutnost magnetskih polja onemogućava ptičjem oku povratak u normalno stanje.

Ptice vide magnetsko polje kao lagano zatamnjenje preko oštrog normalnog vida koje postupno prelazi iz nijanse u nijansu tamnog i svijetlog, ovisno o jačini i kretanju polja u kojem se nalaze.

Njemački znanstvenici pod vodstvom Katrin Stapput  napravili su eksperiment u kojem neke ptice nisu imale nikakve naočale, nekima je bilo prekriveno lijevo, a nekima desno oko, a zatim su ih zimi takve pustili da krenu na svoj godišnji put na topli jug. Na taj jednostavan način njemački znanstvenici otkrili su da ptice zapravo vide magnetska polja samo desnim okom.

Eksperiment je završio uspješno za znanstvenike, no ne pretjerano zanimljivo za ptice s povezom preko desnog oka koje nikako nisu mogle shvatiti u kojem se smjeru nalazi jug i kamo bi trebale letjeti. Kako znanje da ptice nekako osjećaju magnetsko polje nije ništa novo, jasno je da su znanstvenici bili vrlo zadovoljni što su napokon učvrstili tu tvrdnju još preciznijim podacima i dozom empirije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!