OSTAVITE SE LOŠE NAVIKE

Prestanite pušiti uz pomoć horoskopa

06.10.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Sve se više pušača zahvaljujući sve jačim antipušačkim kampanjama želi ostaviti cigareta. No ne pronalaze svi dovoljno dobar način ili dovoljno dobru motivaciju. U tome vam možda može pomoći astrološka procjena koja savjetuje najbolje načine i motivacije za prestanak pušenja svakom znaku

OVAN

Drastičan rez i ostavljanje cigareta 'preko noći' vjerojatno je najbolja tehnika da prestanete pušiti. Moguće je da vam je i sama ideja o prestanku pušenja došla naglo ili iznenadno pa je najbolje da odmah u tom trenutku bacite cigarete u smeće, poklonite upaljače i razbijete pepeljare koje imate u kući. Nakon toga ćete otvoreno i bez suzdržavanja isticati da ste se ostavili pušenja, da više nikad nećete zapaliti i da je to to. No možete li se pridržavati toga?

Često se odluke koje donesemo naglo, a to je vaš omiljeni način, na isti način i zaborave. Vi bez sumnje imate dovoljno jaku volju da prestanete pušiti kad god poželite, no ne zaboravite da je jedna od vaših mana manjak upornosti i nedovršavanje posla.

Stoga, prije nego što vas impuls natjera da bacite cigarete u smeće, osvijestite sve posljedice i trenutne žrtve i neugodnosti koje ćete doživjeti. Najbolje bi bilo napismeno istaknuti prednosti prestanka pušenja i usporediti ih s potencijalnim opasnostima koje cigarete sa sobom nose.

Budući da ste tip orijentiran uglavnom na zadovoljavanje gladi, u svakom pogledu, vjerojatno vam neće biti lako odreći se pušenja. Ne pomaže ni činjenica da ste zemljani, uporan znak koji nije sklon promjenama. Nije vas lako natjerati ni na promjenu navika ni na uvođenje novih, možete biti vrlo tvrdoglavi kad želite.

Za prestanak pušenja vjerojatno će vam biti potreban silan trud, no vaša praktična narav bi mogla prepoznati dobre strane i ishode tog truda. Zapamtite, ako jednom prestanete pušiti, velika je vjerojatnost da ćete se toga zauvijek i držati. Zato je za vas najbolji način onaj praktičan, sistem nagrađivanja. Razmislite o drugim manje štetnim navikama kojima biste se mogli nagraditi za prestanak pušenja, a to, naravno, ne uključuje pretjerano pijenje alkohola ili prejedanje.

U početku bi vam žvakaće gume mogle pomoći, kao i povremeni šoping, ali tada si kupite nešto što će biti samo za vas. Okrenite to u svoju korist i napravite nešto lijepo za sebe. Imajte na umu da će vas vjerojatno vaša inercija držati dalje od navike koju ste ostavili.

BLIZANCI

Od svih znakova Zodijaka nijedan vjerojatno neće toliko biti sklon pušenju kao Blizanci koji vladaju rukama, ramenima i plućima. Stalno želite biti zaposleni i morate nešto raditi rukama svake minute budnog stanja. Nažalost, iz istog razloga nitko ne bi trebao toliko izbjegavati pušenje kao vi. Moguće je da ste i počeli pušiti zato što niste znali što bi s prstima. No ne zavaravajte se, ako ste stekli naviku, onda ste stekli i vrlo opasnog nikotinskog neprijatelja.

Vama se vrlo lako kao pušaču može desiti da vam gore dvije upaljene cigarete. Sve to vrlo teško pada vašim plućima i živcima posebno ako su Merkur, vladar treće kuće, ili drugi planeti iz tog područja negativno aspektirani.

Kad odlučite prestati pušiti, imajte na umu da ćete morati pronaći neku drugu aktivnosti za svoje ruke. Nosite sa sobom blokić u koji stalno možete crtati nešto ili pisati, pustite nokte i brinite o njima, stavite više nakita s kojim se možete igrati ili nosite knjigu sa sobom da vam nikad ne bude dosadno. Križaljke ili male mehaničke slagalice također vas mogu okupirati.

RAK

Rakovi vrlo često počnu pušiti jer su im roditelji pušači, ali razlozi se znaju skrivati i u vašoj nesigurnost i činjenici da vas cigareta čini zadovoljnim i daje vam osjećaj kao 'da ste kod kuće'. Vrlo vjerojatno puno pušite doma, posebno u kuhinji jer najviše volite zapaliti poslije dobrog obroka. Ako želite raditi na tome da se ostavite te loše navike, morat ćete raditi na svojim emocijama.

Vi se jako veselite dugom životu, situiranosti i zdravlju u mirovini i to je jedan od vaših najvažnijih snova. Ako kroz čitanje u potpunosti shvatite opasnosti pušenja - da vam može jako uništiti zdravlje, skratiti život, a time uništiti vaš dom i sigurnost - onda ćete biti na dobrom putu da ostavite cigarete. Vaši duboki osjećaji prema svemu tome pokazat će se kao dobar saveznik zdravom razumu koji vam govori da je riskiranje zdravlja suprotno svemu što planirate u životu.

Ako nikako se ne možete ostaviti pušenja, jedna cigareta nakon večeras za početak će biti dovoljna iako to još uvijek nije prestanak pušenja. No uskoro biste mogli osjetiti posve nove kulinarske okuse, koliko je hrana ukusnija i to bi mogao biti najbolji put za konačno odvikavanje.

LAV

Postoji vrlo velika vjerojatnost da pušite samo zato što ste uvjereni da zbog toga izgledate dobro. Vi se, kao i svaki Lav, želite svidjeti, uklopiti, biti prihvaćen i zato bi vas spoznaja da pušenje postaje sve manje prihvatljivo u društvu mogla prva natjerati na prestanak. Sve više javnih mjesta zabranilo je pušenje koje skuplja negativan publicitet.

Sigurno ćete preživjeti bez da vas povezuju s nečim što će stajati na putu vašoj popularnosti i prihvaćenosti. Također, sjetite se da zubi i nokti pušača nisu nimalo reprezentativni, a nikako ne želite dovesti nepušače u neugodno situaciju smrdljivom odjećom, primjerice.

Inače imate nevjerojatnu sposobnost samokontrole u nastojanju da impresionirate druge pri čemu vam je najvažnije da djelujete snažno, a ako ste rob navike, onda sigurno ne ostavljate takav dojam. Također, s obzirom na to da ste rođeni vođa, možda ćete se najlakše ostaviti pušenja tako da organizirate prijatelje ili obitelj u 'grupu za pomoć' koju ćete sami voditi. Kad jednom sami sebe postavite za primjer, ponos vam neće dopustiti da se pokažete neodgovornima.

DJEVICA

Budući da su Djevice vrlo osviještene kad je u pitanju njihovo zdravlje, ne bi trebalo ni doći do situacije u kojoj pušenje postaje problem. No, mnoge Djevice ipak završe kao pušači jer cigarete koriste kao neki sitni oblik eskapizma u njihovom inače praktičnom svijetu koji žele dovesti do savršenstva. Vladar Djevica Merkur vlada trećom kućom mozga i živaca pa tom znaku pušenje može negativno utjecati na zdravlje općenito.

Ako želite prestati, počnite koristiti jedan od svoja dva prirodna talenta - svijest o detaljima i smisao za praktičnost. Počnite primjećivati negativne detalje u svojoj lošoj navici - mrlje na zubima i prstima, suho grlo, bespotrebno kašljanje, smrdljiva odjeća, kosa, stan, ali i prljave pepeljare, trošak, da ne spominjemo ostale negativne stvari pušenja.

Ako budete iskreni prema sebi, ostavit ćete se loše navike jednom zauvijek, a istovremeno ćete se riješiti i osjećaja krivnje i brige. Zapamtite, vi ste promjenjiv, okretan i prilagodljiv znak i zato vam ne bi trebalo biti teško bez cigareta.

Pušiti ili ne pušiti? To bi mogao biti vaš najveći problem - odluke. Čini se da se ti mali vragovi uvijek pojavljuju samo zato da bi vas mučili, zar ne? Želite li zaista prestati pušiti, onda morate osvijestiti svoju urođenu brigu za ravnotežu i pravednost u prirodi oko vas i općenito. Ako želite, možete to učiniti i znanstvenom metodom. Uzmite papir, podijelite ga olovkom na dva dijela, pa s lijeve strane napišite prednosti pušenja (barem subjektivne jer objektivnih baš i nema), a s desne strane mane. Bez sumnje će stupci odlučiti umjesto vas i prevagnut će desni stupac.

Nakon toga mirne duše možete započeti s procesom prestanka pušenja jer ćete znati da ste primijenili princip pravednosti. Budući da se i inače brinete da izgledate najbolje što možete, ne bi vam se trebalo biti teško odreći navike koja negativno utječe na vašu kožu, zube i iritira oči.

Kako biste upotpunili osjećaj praznine koji bi se mogao javiti nakon odvikavanja od pušenja, razmislite o hobijima koji će vam dopustiti da izrazite svoju umjetničku prirodu. Isprobajte slikanje, pisanje, izradu keramike, pletenje ili što god drugo vas privlači. No najvažnije stvar u svemu tome za vaše samopoštovanje bit će činjenica da ste donijeli jednu zbilja važnu odluku.

ŠKORPION

Vaša snažna volja može učiniti čuda kad jednom odlučite prestati pušiti. Vjerojatno nijedan drugi znak Zodijaka nema tu sposobnost u korijenu sasjeći ono što u njegovom životu više nije poželjno kao što ste vi u stanju. Kad drugi vašu naviku prikazuju u negativnom svjetlu, u stanju ste tvrditi da pušite baš zato što to želite, no igra riječima ne mijenja činjenicu ako ste ovisni.

Želje su vam ključ do uspjeha, ali i do propasti, razlika je jedino u načinu na koji ih primjenjujete u životu. Ako zaista odlučite prestati pušiti, nema sumnje da ćete to i učiniti. Ako nemate nikakvu želju prestati, nema te sile na ovom svijetu koja će vas natjerati da smanjite, a kamoli da prestanete. Budući da ste vodeni znak, morat ćete pobuditi želju za prestankom kroz emocije.

Primjerice, uzmite u obzir činjenicu da konstantno pušenje može ograničiti ili zakočiti seksualnu moć i odgovornost. Vlastitom sklonošću da stvari radite do kraja ili ih ne radite uopće, ako odlučite prestati, to ćete i učiniti. A ako pritom pronađete neko emotivno uzbuđenje u tome, učinit ćete to bez imalo žaljenja.

STRIJELAC

Budući da ste jako opsežni u svojim razmišljanjima, moguće je da vam nikad nije palo na pamet da previše pušite ili da je pušenje loše za zdravlje. A ako vam je i palo na pamet, vjerojatno ste pomislili da će vas vaša uobičajena sreća sačuvati od bilo kakvih negativnih posljedica. No ne pretjerujte sa srećom i nemojte misliti da niste ranjivi i osjetljivi na bolesti.

Kako biste prestali pušiti, morate postati svjesni svih medicinskih činjenica koje se tiču posljedica pušenja. Obratite pažnju na detalje, bacite se na čitanje, a potom se spustite na zemlju i razmislite o sebi i svojoj navici.

Skloni ste ignoriranju činjenica pa bi bilo dobro da zapisujete koliko dnevno ili tjedno popušite, vjerojatno će vas rezultati iznenaditi i pomislit ćete kako ne mogu biti točni. Zatim izbrojite koliko ste potrošili. Sačuvajte novac koji biste potrošili na cigarete pa se nagradite putovanjem, uložite u neki tečaj, doškolovanje, u nešto čime ćete popraviti svoje znanje, psihu, fizičku spremu. Vaš urođeni optimizam i smisao za humor koristit će vam u fazi prilagođavanja na puno ugodniji nepušački život.

JARAC

Znak Jarca u svojoj je osnovi orijentiran izgradnji što većeg uspjeha na bilo kojem životnom planu i možda ste i sami, zahvaljujući svojoj upornosti, postigli već značajan napredak. No bolje od bilo koga drugog znate da nije bilo lako; sigurno ste proživjeli mnoge neuspjehe i padove. Vrijeme je da uz pomoć zdravog razuma shvatite da ćete zbog pušenja možda doživjeti dodatna razočaranja.

Uživate u poziciji uzora imate u društvu. No malo je vjerojatno da će pušač steći dodatno poštovanje od ljudi samo zato što je pušač. Pušenje već dugo nije znak mudrosti, zrelosti ili profesionalizma kao što je to nekad bilo. Ako želite postaviti primjer, jednostavno nećete pušiti.

Zapamtite da je vaš položaj u društvu - bilo kao roditelja, poslovođe ili bilo čega drugog - djelomice određen i vašim osobnim navikama. Kad jednom osvijestite sve pozitivne strane nepušenja, ne bi vam trebao biti problem prestati. Ostavite se loših navika i okrenite se stvarima koje vas mogu odvesti velikim dostignućima.

VODENJAK

Vaš početak pušenja možda je bio samo izraz slobode izbora i neovisnosti, možda je kroz vas progovorio buntovnik. Ako odlučite prestati, učinit ćete to na neki vrlo inteligentan i originalan način. Taj će se pristup možda činiti čudan vašim prijateljima, ali ionako je važan samo rezultat.

Budući da ste prijateljski i reformatorski orijentirani, možda ćete postati vođa 'reformatorskog pokreta' među prijateljima s namjerom da se cigarete izbace iz cijelog društva. Postavite pravila, zabranite pušenje na tulumima ili u prisutnost bilo kojeg člana grupe. Možda nećete utjecati na svačiju odluku, ali sigurno će pomoći.

Najvažnije je da shvatite da pušenje nije vrijedno posljedica koje nosi sa sobom. Kod mnogih Vodenjaka najbolje pali prekid pušenja 'preko noći', a odluke donose na najneobičnijim mjestima ili vremenu, i to funkcionira. Osim toga, odricanje od cigareta osigurat će vam više vremena, novca, energije i strpljenja za sve aktivnosti i prijatelje kojima ste okruženi.

RIBE

Vama nije uvijek lako vidjeti i prepoznati stvarnost. Često tražite utjehu u zamišljenim situacijama kakve bi željeli da budu, a ne kakve jesu. No kad su u pitanju potencijalne opasnosti, kao što je pušenje, vrijeme je da se trgnete iz sna.

Otarasite se letargije i suočite se s činjenicama - cigarete su opasne za zdravlje i tu ćete tvrdnju naći na svakom pakiranju cigareta. Shvaćanje toga i prihvaćanje značenja upozorenja moglo bi vam pomoći da se probudite iz svoje sanjivosti.

Ako želite prestati, iskoristite vrijeme kad ste antipušački raspoloženi i produžite ga pomoću znanstvenih činjenica. Stvarnost će brzo prodrijeti u vaše emocije - vašu motivacijsku snagu. Imajte na umu i da ćete morati biti u potpunosti iskreni nakon što objavite da ste prestali pušiti - povlačenje par dimova u tajnosti jednako je pogubno za zdravlje kao i pušenje pred drugima.