FRODO ILI CHUCKY

Pop ikone: Vrtni patuljci

12.11.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Simpatični čičice u šarenim odijelima koji besposličare po vrtu ili stravična stvorenja mita i legende koja su još uvijek među nama

U ostatku svijeta poznatije kao gnome, vrtne patuljke prvi spominje Paracelsus u svom popisu mitoloških bića vezanih uz četiri elementa. Gnomi su – pogodili ste – vezani uz zemlju. Čuveni alkemičar kaže da su visoki oko 45 centimetara i vrlo ozbiljni.

Nama su, naravno, poznatiji kao vrtni ukrasi u obliku malih veselih staraca sa stožastim kapama jarkih boja.

Prvu takvu figuru sredinom 19. stoljeća izradio je 'otac keramičkih patuljaka', Philip Griebel, u gradu Gräfenrodi u Njemačkoj. Počeo je sa životinjama od terakote, no nakon što je čuo lokalni mit o dobronamjernim patuljcima koji rade u vrtu po noći napravio je nekoliko primjeraka bradatih kepeca rumenih obraza. Godinu poslije nije izrađivao ništa osim vrtnih patuljaka.

U Velikoj Britaniji još uvijek postoji jedan od originalnih 21 gnomova koje je baronet Charles Isham donio 1847. godine. Ime mu je Lampy i osiguran je za milijun britanskih funti.

Hörlov kontroverzni patuljak
No, nisu svi autori vrtnih patuljaka popularni. Ottmar Hörl izradio je 700 plastičnih patuljaka zlatne boje koji stoje u vojnoj formaciji u galeriji u Nürnbergu i salutiraju nacističkim pozdravom. Iako se radi o političkom komentaru i satiri, Nijemci ih zovu vražjim patuljcima.

U poljskom gradiću Nova Sol vrtni patuljci obranili su svoje dobro ime kada je devedesetih ondašnja tekstilna industrija propala. Otvorilo se oko 300 radionica koje se bave izradom vrtnih patuljaka i tako stvorilo tisuće novih radnih mjesta.

Gnomiranje i Fronta oslobođenja

U Australiji je osamdesetih godina počela nova zabava – 'gnomiranje', također poznato i kao 'putujući gnom'. Podvala se sastoji u tome da se ukrade vrtnog patuljka, odvede ga se na putovanje i fotografira na raznim mjestima širom svijeta, a fotografije se šalju vlasniku. Ta šala također je upotrijebljena u francuskom filmu Amelie i u 'Gdje je moj vrtni patuljak?' reklamnoj kampanji.

S 'gnomiranjem' su nastavili i pripadnici Fronte oslobođenja vrtnih patuljaka čija je navodna težnja da zaštite gnomska prava i slobode. Tokom 1997. u Francuskoj Fronta je ukrala oko 150 vrtnih patuljaka. Sljedeće godine stanovnici Brieya, gradića na istoku Francuske, našli su 11 vrtnih patuljaka koji su se objesili na mostu i oproštajnu poruku. 'Kada pročitate ovih nekoliko riječi više nećemo biti dio vašeg sebičnog svijeta u kojem služimo samo kao lijepe dekoracije', pisalo je na cedulji.

Širom svijeta pojavili su se slični pokreti, a među njima i MALAG, talijanska inačica Fronte. Oni su pak osnovali Europsko utočište za vrtne patuljke u Bargi u Italiji.

No, nisu svi koji kradu vrtne patuljke članovi Fronte ili nekog sličnog pokreta. Prošle godine muškarac od 53 godine uhapšen je u Bretanji zbog krađe preko 170 vrtnih patuljaka. Sve što je ovaj serijski kradljivac gnomova uzeo bilo je izloženo u njegovom malom vrtu. Neki vrtni patuljci nikada se neće vratiti kući jer ih je lopov prefarbao kako bi identifikacija postala nemoguća.

Kao i svaka pop ikona u današnjem svijetu, vrtni patuljci imaju osim obožavatelja i one koji ih mrze... Ili ih se boje.

Prije dvadeset godina kamperi u Španjolskoj nabasali su na neobično stvorenje koje je bilo visoko oko 12 centimetara, plavkastog tijela i potpuno bez dlake, a ispuštalo je zvuk poput smijeha starog čovjeka. Navodno su ga ulovili, no stvorenje je umrlo za dan, dva. Neki znanstvenici tvrde da je sve skupa obmana, ali ima i onih koji su skočili na loptu, pa je to biće danas poznato kao Gnom iz Girone.

Prošle godine u Argentini živi vrtni patuljak navodno je ulovljen na filmu. Maloljetnici grada General Guemes snimili su nešto nalik na patuljka sa stožastom kapom. Tvrde da su bili toliko prestravljeni da je jedan od njih morao u bolnicu.

U svakom slučaju, mi ne bismo kupovali vrtne patuljke s oštrim predmetima u skorije vrijeme. Ili bi ih barem zabetonirali.