DIZAJN MIRA

Pop ikone: Peace

  • Autor: K. Dujmović
  • Zadnja izmjena 24.05.2009 08:27
  • Objavljeno 24.05.2009 u 08:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znak mira je već odavno izgubio simboličku snagu. Eventualno još asocira na znak Mercedesa. Dok je uglavnom nestao sa zidova i zastava, tu i tamo ga nosi par ofucanih hipija koje je LSD zacementirao u nekom dugom žarko obojanom podnevu sedamdesetih. Pribrojimo tu i par repera zalutalih u slijepoj ulici propalih trendova. No, kako je nastao?

'Bio sam očajan, duboko očajan. Nacrtao sam sebe: predstavnika čovjeka u očaju s dlanovima ispruženim prema gore i prema dolje u stilu Goyine slike seljaka pred streljačkim vodom. Zatim sam oblik pretvorio u liniju i stavio ga unutar kružnice', prisjeća se Gerard Holtom, britanski dizajner i umjetnik koji je 21. veljače 1958. godine izmislio danas već međunarodni i općeprihvaćeni znak za mir.

Premda su kružile bezbrojne interpretacije, linije znaka zapravo predstavljaju kombinaciju semaforičkih položaja ruku za slova 'n' i 'd', akronim za 'nuclear disarmament' (nuklearno razoružanje). Spuštene ruke u obliku obrnutog 'v' tvore slovo 'n', a jedna vertikalno uspravna ruka gore i druga dolje tvore semaforičko slovo 'd'.

Zastava sa simbolom mira započela je svoj put do javne percepcije 1958. godine u Americi, kada je Albert Bigelow, pacifistički prosvjednik, zaplovio svojim brodićem u blizinu područja na kojem se odvijao nuklearni test držeći zastavu u ruci. Sljedeći val slave znak mira je doživio kada je 1960. godine tada brucoš na Sveučilištu u Chicagu i delegat Studentske unije mira Philip Altbach donio iz Velike Britanije vreću dugmadi s istim crtežom. Postala su zaštitni znak Unije i prodano ih je na tisuće po studentskim naseljima diljem Amerike.

Slavni citati o miru

Naravno, s rastućom popularnošću počele su se rojiti i egzotične interpretacije oko značenja tih par linija u kružnici. Neki su u njima vidjeli otisak noge američkog pileta misleći pritom na kukavičluk boraca za mir (engleski 'chicken', tj. pile, metafora je za kukavicu). Druge su više furale okultne konotacije da je riječ o križu postavljenom naopačke s krakovima slomljenima prema gore, što pak doziva u sjećanje način na koji je razapet sveti Petar. Bilo je pokušaja da se znak interpretira kao Neronov križ, simbol sotonizma, ili obrnuti Elhazov magijski znak koji inače predstavlja život, dok bi u ovom slučaju predstavljao smrt.

Znak mira prošle je godine proslavio svoju pedesetu obljetnicu i već je krajnje vrijeme da mu netko nacrta bradu i pospremi ga u nekakav požutjeli album nostalgije i potrošenih snova. Židovi se pozdravljaju sa 'šalom', klinci u Americi sa 'peace out', a i mi smo se već odavno pozdravili s bilo kakvim suvislim mirom. Drugim riječima, logo izgleda deset puta bolje od onoga što obično predstavlja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi