NAJSTARIJA ŠKOLA SEKSA

Pop ikone: Kama sutra

09.09.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Prema najnovijim podacima, najskidanija knjiga na netu je 'Ilustrirana Kama sutra'. Čime je orijentalna knjiga užitaka zaslužila takvu popularnost, kada opisuje tek 64 različite poze penetracije, deset vrsta poljubaca, a daje i poduke na temu krasopisa i rudarstva? Bit će da je zbog ovog posljednjeg. Evo kratkog uvoda u jedan od najstarijih primjeraka pornjave

OK, nije baš pornografija, ali Kama sutra od svojeg prvog prijevoda 1883. do danas nije prestala golicati maštu zapadnog čovjeka, ponajprije zbog otvorenih savjeta o seksu i ženskom užitku, na kakve malo gdje nailazimo u antičkoj literaturi (osim poetsko - filozofskog slavljenja homoseksualnosti, teško da se igdje mogu pronaći stihovi poput 'muškarac bi trebao delikatno pritiskati i lupkati ženske erogene zone'). Sve što nam je Grčka ostavila su citati tipa 'kada sam bio vrlo mlad, odvajao sam žene od njihovih muževa, a u adolescenciji muževe od njihovih žena', a koji se pripisuje biseksualnom generalu Alkibijadu iz 5. stoljeća prije Krista.

Dakle, Kama sutra. 1.250 stihova u 36 poglavlja drobi o svemu i svačemu, od već spomenutog tapkanja klitorisa do uzgoja papagaja, rudarstva, ševe u vodi, tetoviranja, krasopisa, kuhanja, rješavanja zagonetki, rukotvornih vještina, umijeća ratovanja, oralnog, analnog, seksa sa škarama i, ne manje važno, kako naučiti papagaja govoriti. Klasik sanskrtske literarure napisan je rukom učenog Mallanāge Vātsyāyane koji je živio negdje između 4. i 6. stoljeća prije Krista, a čitav kompendij savjeta koji se uglavnom tiču seksa, dobrih građanskih manira i stjecanja vrline i znanja dobio je konačni oblik u 2. stoljeću.

Danas većina lista Kama sutru u potrazi za prljavim sličicama, no istini za volju, seks je za indijskog autora ipak bio prolazna i i početna faza u stjecanju mudrosti. Za razliku od nekih tantričkih škola koje traže vezu s bogovima kroz ritualne seksualne odnose, Vātsyāyana drži seks primjerenim tek adolescentskoj dobi. Kasnije bi se trebalo koncentrirati na kreposni život, postići savršenstvo te se konačno otrgnuti krugu reinkarnacije. Štoviše, čak je i stjecanje materijalnih dobara za Kama sutrina autora uzvišenije od seksualnog čina.

Kama Sutra demonstracije u izdanju FHM-a

A kako i ne bi bilo, kada barataju čak i tablicom veličina seksualnih organa, gdje kao mjernu jedinicu koriste životinje. Tako u retku 'veliki' za ženu stoji slon, a za muškarca konj. Prema Kama sutri, najbolje seksualno sparivanje događa se spolnim organima približne veličine pa, ukratko kazano, ako si obraden kao konjina, potraži si vaginu prve slobodne slonice.

Kāma znači senzualni ili seksualni užitak, sūtra je doslovce konac ili nit koji drži stvari skupa, a metaforički označava aforizam, formulu ili poantu. Jedna od njih je i ona da felacio i analni seks predstavljaju oblike seksualnosti rezervirane za niže kaste, a pouke na temu kako prodirati u ženu kako bi objema partnerima bio zagarantiran užitak završava upozorenjem o riskantim pomagalima koja mogu biti 'bolna i barbarska', kao u primjeru neimenovana gospodara koji se zaigrao škarama pri snošaju te omaškom strasti ubio vlastitu ženu.

Afrodizijaci također imaju dvojbenu moć, upozorava pisac. Vajnashuvbi prah pomiješan s izmetom majmuna teško da će spriječiti djevicu da se uda, a pirsanje penisa kao ušne školjke za koji se vješaju ukrasi smatra se, za divno čudo, opasnim. Zato se drage volje možete prepustiti umjetnosti grebanja i griženja. 'Skok zeca' je, recimo, ful umjetnička radnja, koja partneru ostavlja tragove noktiju oko bradavica, dok se urezivanje zubi u kožu krije pod predivnom metaforom 'linija dragulja'. Za slučaj da je muškarac preumoran, žena može preuzeti inicijativu te se zavrtjeti na njegovu penisu. Riječ je o umijeću koje se može izbrusiti jedino kroz praksu, kaže dalje Kama sutra.

Za Mallanāgu Vātsyāyanu vele da je živio u celibatu, no tada barem znamo kome je posvetio retke o umjetnoj stimulaciji. Na temu kako završiti spolni odnos ionako je rekao što već odavno znamo: 'Muškarac treba ostaviti penis u vagini, gurajući, ali ne vadeći ga.' Nazvao je to 'ganjanje vrapca' te dodao i općepoznati savršeni kraj za svaku ljubavnu noć – par bi trebao gledati u zvijezde, dok muškarac daje lekciju iz astronomije.