ČUDOVIŠTE U JEZERU

Policajac siguran da Nessie postoji

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 28.04.2010 09:10
  • Objavljeno 27.04.2010 u 14:51
čudovište iz Loch Nessa Nessie

čudovište iz Loch Nessa Nessie

Izvor: Corbis / Autor: Sam Forencich/Corbis

Nedavno je u Škotskoj nacionalnom arhivu otkriveno pismo policajca Williama Frasera iz 1930. u kojem tvrdi da čudovište iz Loch Nessa bez sumnje postoji

Pismo tadašnjeg glavnog policajca u Invernessu, britanskoj pokrajini na sjeveru Škotske, samo je jedan od dokumenata koji su nedavno otkriveni u Škotskoj nacionalnom arhivu, a poslano je 1930. kad su mnoga viđanja čudovišta iz Loch Nessa natjerala škotsku policiju da potvrdi postojanje Nessie.

U pismu William Fraser kaže kako nema sumnje da čudovište postoji, no da je veliko pitanje što policija može učiniti da ga zaštiti od raznih lovaca na neobično, poput Petera Kenta i Marion Stirling koji su bili odlučni u svojoj namjeri da ga ulove, živo ili mrtvo. Gospodin Fraser upozorio je par lovaca da vlasti ne žele povrijediti što god je u jezeru, no nije znao koliki će to imati učinak.

Povećana spekulacija o postojanju Nessie dovela je i do rasprave u Britanskom parlamentu 1933, na kojoj je odlučeno da se na obalu jezera postave pouzdani promatrači koji će fotografirati, ako se što pojavi. U slučaju da se dokaže postojanje čudovišta u jezeru, sljedeći korak trebao je biti hvatanje živog stvorenja, ionako gotovo nemoguć zadatak s obzirom na veličinu i dubinu Loch Nessa.

Predsjednik Službenog kluba obožavatelja čudovišta iz Loch Nessa Gary Campbell smatra da je biće u jezeru živo i zdravo, bez obzira na samo jedno vjerodostojno viđanje 2009. Službeni vladini dokumenti o čudovištu iz Loch Nessa izloženi su u arhivi u Edinburghu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi