ŠVEDSKI STOL

Pogledajte kako izgleda kad aligatori love u grupi

02.08.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Tridesetdevetogodišnji Ray Cason plovio je po kanalu u močvari Okefenokee u Georgiji kad mu je put prepriječilo oko 300 aligatora koji su se grozničavo hranili. Ribič je odmah izvadio kameru i snimio što se događa u devet metara širokom kanalu, a snimka je uskoro obišla cijeli svijet

U Nacionalnom parku Stephen C. Foster pored gradića Farga Ray Cason snimio je stotine naizgled raspomamljenih aligatora kako se tuku za hranu. Prema herpetologu Kennethu Krysku s Floridskog sveučilišta, aligatori koji zajedno love zapravo nisu čudna pojava, pogotovo u Americi, no takva okupljanja su češća u proljeće kad je sezona parenja.

Iako georgijski biolog Greg Nelms nije nikada vidio snimku poput one Raya Casona, zna da se u tom kraju ovakvi prizori mogu vidjeti svake tri ili četiri godine. Ovaj zajednički lov je nastao vjerojatno zahvaljujući uskom grlu kanala u kojem se skupilo jato riba.

Kad vidimo ovakav film teško nam je vjerovati kako su američki aligatori zaštićena vrsta. No u pitanju nije bila pomama već proračunato zajedničko hranjenje pri kojem ovi ogromni gmazovi obično zanemaruju svoju okolinu.

Ray Cason je, nadamo se, također znao da će ga aligatori ignorirati jer ne vidimo kako bi se inače usudio jednostavno nastaviti ploviti kroz gomilu koja se hrani na snimci. Stručnjaci kažu da ipak nije bio potpuno siguran, a i da je mogao slučajno udariti jednog od aligatora.

'Jednostavno sam prošao kroz njih i otišao pecati', rekao je Ray Cason za National Geographic.