NEMILOSRDNA PRIRODA

Podvodna kamera ulovila ručak morskog lava

12.04.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Nova snimka National Geographicovog 'Crittercama' prikazuje još neviđene prehrambene navike australskih morskih lavova. Na filmu se može vidjeti kako jedan od ovih sisavaca s perajama lovi i jede hobotnicu u pokretu

Projekt koji predvodi Južnoaustralski institut za istraživanje i razvoj (SARDI), a na čijem čelu je doktor Brad Page, otkrio je važne informacije o australskom morskom lavu i morskom tlu uz obale južne Australije. Morski lavovi u tom području spadaju u ugrožene vrste i zato su nekim pripadnicima te vrste znanstvenici pričvrstili na leđa 'Crittercam', malu kameru i GPS tragač u jednom.

'Crittercamove' su znanstvenici stavljali morskim lavovima na području Dangerous Reefa (Opasni greben), kamenog otočića veličine nogometnog igrališta koji je dom najveće kolonije australskih morskih lavova. Ta zgodna kombinacija instrumenata dosad je znanstvenicima omogućila nove uvide u to gdje i što te životinje jedu te u njihove svakodnevne navike, izvještava National Geographic

Jedno od većih saznanja je da morski lavovi uvijek jedu na morskom tlu te da ne jedu ribu koja živi na otvorenom moru. To otkriće omogućit će znanstvenicima da bolje zaštite floru i faunu morskih parkova koji naravno uključuju i same morske lavove.

Trogodišnji projekt je većim dijelom financirao Australski centar za morske sisavce, a sprovode ga SARDI i Ministarstvo za okoliš, vode, kulturno nasljeđe i umjetnost, uz pomoć Sveučilišta Flinders.

Među najnovijim 'Crittercamovim' snimkama našao se i film u kojem ženka australskog morskog lava postepeno jede hobotnicu koja pokušava pobjeći. S obzirom da je hobotnica prevelika da bi je morska lavica progutala u jednom zalogaju, grabežljivica je tjera prema površini gdje može uzeti zrak kako bi mogla nastaviti lov i obrok.