ROGATI ZNAK

Počinje zimski solsticij i Jarci napokon dolaze na svoje

19.12.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Zimski solsticij ili suncostaj trenutak je u kojemu se Sunce nalazi na najnižoj točki ekliptike. U astrologiji je to ujedno kraj vladavine Strijelca i početak Jarca

Jarac (preciznije, divojarac) odabran je kao astrološki simbol prvih trideset dana od zimskog solsticija zbog svoje sposobnosti veranja po obroncima planina. Njegova je penjačka vještina podsjetila drevne tvorce astrologije na Sunčev uspon po ekliptici koji počinje od trenutka zimskog solsticija.

Na sjevernoj hemisferi zimski solsticij ove godine pada u subotu 21. prosinca u 18 sati i 11 minuta u srednjoeuropskoj vremenskoj zoni. Istovremeno se na južnoj hemisferi događa ljetni solsticij.


Iako je 21. prosinca najkraći dan u godini, to nije dan u kojem sunce najranije zalazi. Ta 'čast' pripada 13. danu prosinca, kad u Zagrebu sumrak nastupa već u 16 sati i 11 minuta. Na taj se dan slavi blagdan Svete Lucije (Svjetlane, od lat. lux, što znači svjetlost), jer od idućeg dana sunce zalazi sve kasnije.

No nakon 14. prosinca sunce ne samo da zalazi, nego još neko vrijeme i izlazi kasnije, pa je najmanje prirodnog svjetla na dan zimskog solsticija.