MOŽETE LI VJEROVATI?

Pas pomaže djevojčici kad ima epileptične napadaje

14.10.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Velika nježna doga Charlie zna prepoznati prve znakove epileptičnih napadaja čak i do 20 minuta prije nego što se dogode te uvijek pomaže svojoj trogodišnjoj vlasnici Brianni Lynch

Doga Charlie odrastao je uz trogodišnju djevojčicu Briannu Lynch i zna u svojoj vlasnici prepoznati prve znakove nadolazećeg epileptičnog napadaja čak i do 20 minuta prije nego što se dogodi. Njena majka Arabella Scanlan kaže da je Charlie više od obiteljskog ljubimca – doga je Briannin čuvar i tjelohranitelj.

'Zaboravi disati i onda ima napadaj. Već je prošla osam različitih lijekova i čini se da će morati imati operaciju mozga', kaže majka Brianne Lynch.


Iako obitelj pazi na Briannu 24 sata dnevno, nemoguće je uvijek znati kad će se što dogoditi i hoće li se djevojčica povrijediti tijekom nekog od svojih napadaja. Charlie joj može pomoći zahvaljujući svojim oštrim čulima i odličnom poznavanju svoje vlasnice. Kad ima napadaj, prisloni je uza zid i čeka da netko dođe sa sredstvom za smirenje.

'Charlie je vrlo osjetljiv i zna njene potrebe – ako joj neki drugi pas priđe, Charlie će paziti da je ne sruši. Kad se Charlie počne čudno ponašati, znamo da će Brianna imati napadaj', kaže Arabella Scanlan.