ZNANOST OTKRIVA

Papige su uglavnom ljevoruke. Ili ljevonoge

04.02.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Australski znanstvenici predvođeni predavačem na Sveučilištu Macquarie u Sydneyju Callumom Brownom objavili su istraživanje u časopisu Biological Letters u kojem tvrde da su papagaji uglavnom ljevoruki

Tema kojom su se znanstvenici pozabavili bila je kojom se stranom tijela papagaji više služe.

Naime, papige, kao i ljudi, skloni su koristiti jednu stranu svog tijela više nego drugu. Dok je među ljudima više dešnjaka, papige su uglavnom ljevoruke, prenosi Reuters.

Australski znanstvenici promatrali su 320 papagaja iz 17 različitih vrsta i otkrili da je 47 posto ljevorukih, 33 posto dešnjaka, dok se ostatak podjednako služi s objema stranama tijela. Neke mlade ptice prvo su isprobale obje strane tijela pa se tek onda odlučile za jednu od njih.

Znanstvenici kažu da su otkrili da gotovo svi papagaji koje su proučavali koriste lijevo oko i lijevu nogu ili desno oko i desnu nogu. To ukazuje da postoji vrlo bliska veza između oka koje se koristi za promatranje nečega i organa koji će to primiti.

Kod nekih je vrsta dominantna strana u tolikoj mjeri desna ili lijeva da skoro uopće nema odskakanja. Naprimjer, kod jedne vrste kakadua nije zabilježen nijedan dešnjak iako ta vrsta eksperimentira s obje strane kad su u pitanju mladunci.

Australski znanstvenici misle da je proces biranja dominantne strane kod papiga, zbog kojeg i mozak bira u kojoj će se polutki stvoriti specijalizirani centri za određene funkcije, vrlo sličan računalima s više procesora koji mogu raditi više stvari istovremeno.