KROZ GRANJE DO FRANJE

Papa Franjo dobiva kip na Trgu Franje Tuđmana

22.05.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Prije samog ulaska u drugi krug lokalnih izbora Zagreb bi se mogao podičiti kipom živućeg Pape. To je velika rijetkost, a time i čast

Samo nekoliko mjeseci nakon što je postao Papa novi poglavar Katoličke crkve dobiva kip u glavnom gradu. Odluka je donesena na hitnoj sjednici gradonačelnikovog ureda, na kojoj je zaključeno kako Zagreb treba iskoristiti priliku i postati prvi grad na svijetu koji je napravio kip za novog papu.

'Ovo je izuzetna prilika da ponovo pokažemo kako Zagreb ide u korak s ostalim europskim metropolama. Dok Rim bira Papu, mi imamo spreman novi spomenik. Planiramo ga postaviti na trgu Doktora Franje Tuđmana', objasnio je gradonačelnik.


Neki stručnjaci strahuju kako bi ovo moglo dovesti do komplikacija i zabuna u budućnosti. Neki novi naraštaji ili turisti mogli bi zamijeniti kip Pape s potpisom 'Franjo' s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Mogli bi pomisliti da je Tuđman bio papa ili da je papa Franjo bio predsjednik.

'To nije nikakav problem, zabuna je dobrodošla, treba ljudima pustiti da maštaju', pojasnio je gradonačelnik Bandić.

Kip će biti izgrađen od skromnih materijala i imat će skroman koncept - običan kamen - baš po karakteru novog pape. Izgradnja će koštati oko 30 milijuna eura. Kako bi namaknuo toliki novac iz gradskog proračuna, gradonačelnik namjerava povećati gradski prirez za 12 posto.