PREDSJEDNIČKA VRSTA

Ovo je riba zvana Barack Obama

30.11.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Barack Obama jedan je od četiriju predsjednika po kojima su nazvane novootkrivene vrste riba u SAD-u

Premda se ova čast ne može usporediti s Nobelovom nagradom koju je Barack Obama primio na početku svog prvog predsjedničkog mandata, kao ni s osjećajem vožnje u Air Force Oneu, ipak ga pozicionira u posebno društvo.

Znanstvenici su pet novootkrivenih vrsta riba nazvali po četiri predsjednika i jednom potpredsjedniku, od kojih samo jedan nije demokrat. Minijaturna riba, mužjaci dosežu do 50 milimetara dužine, prošarana je prekrasnim bojama, a život provodi u američkim brzacima i slatkovodnim zaljevima, prenosi britanski Guardian

Riba pripada porodici Percidae, a cijela se vrsta naziva 'streličari' zbog sposobnosti da zaobiđu stijene i druge prepreke koje se nalaze na dnu brzih rijeka. Većina ih živi u sjevernom dijelu Alabame i u istočnom dijelu Tennesseeja, što nije tipičan teren za demokrate.

Znanstvenici Steve Layman iz Georgije i Rick Mayden sa Sveučilišta Saint Louis otkrili su nove vrste u rijekama Duck i Buffalo u Tennesseeju, piše blog Scientific Americana

Etheostoma Obama malena je i tanašna narančasto plava riba u vrhu prekrivena sjajnim perajama u obliku lepeze. Znanstvenici su objasnili da su imenovanjem htjeli odati počast Obaminoj brizi za okoliš.

'Odabrali smo ga zbog njegovog poticanja ekološke osviještenosti, posebno u područjima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša te zato što je jedan od prvih predsjednika koji je očuvanju i zaštiti okoliša pristupio na globalnom nivou', rekao je Layman.

Ostali predsjednici koji su dali imena novootkrivenim ribama su: Teddy Roosevelt, Jimmy Carter, Bill Clinton i Al Gore.