BLAGDANSKI STOL

Ovo je hrana koju nikako ne smijete davati ljubimcima

Bionic
Reading

Blagdanski stolovi najčešće su prepuni delicija u kojima ne uživamo svakodnevno - od predjela i meze, preko raznoraznih pečenja, do kojekakvih kolača... No tu vrebaju opasnosti za kućne ljubimce, što od vlasnika koji nemaju mjere kad ih pogledaju 'žalosnim' očima, što od mačaka i pasa koji su dovoljno sposobni sami maznuti oni što im draška nosnice. Pripazite, jer postoje namirnice koje im ozbiljno mogu naškoditi

Uoči blagdana počinju raznovrsne pripreme. Moglo bi se reći da velik trud ulažemo za ugađanje voljenima. Trpeza i delicije koje se nude nezaobilazan su dio ugođaja, a naše uživanje često nastojimo podijeliti i s kućnim ljubimcima.

E, tu znaju vrebati uvodi u razgovore koje vodimo oko praznika sa zabrinutim 'grešnicima - vlasnicima': 'Povratio je pet puta zaredom pa ponovno čim popije vode, a žedan je. Dobio je i proljev. Pojeo je malo pečenja i rebarca...' 'Ne, nije. Jesi mu ti dao kost? Ipak je, ali samo one od krilca...', 'Ma jeli smo sarmu...', 'Čujte, bila je torta od čokolade na stolu. 'Dok smo došli doma, pojeli su više od pola', 'Hoće se otrovati čokoladom?'.

Što svakako treba izbjegavati?

Savjetovao bih vam u vezi kućnih ljubimaca, bili oni vaši ili ste u gostima kod prijatelja koji ih imaju, pridržavajte se ovih devet osnovnih pravila:

• Nemojte pretjerivati s količinom hrane.
• Nemojte davati hranu koju inače ne jedu.
• Nemojte davati kosti!
• Izbjegavajte pečenja i začinjenu hranu.
• Izbjegavajte suhomesnate proizvode.
• Čokoladom se doista pas može otrovati, no jedna kockica neće škoditi.
• Ako ste dobili na poklon cvijeće, vodite računa da je mnogo ukrasno bilje otrovno za jelo (pazite gdje stavljate afričke ljubice, fuksiju, sansilveriju, kopitnjak, đurđice...).
• Pobrinite se da ne pojedu omote poklona, ukrasne vrpce i slično.
• Nemojte ih napijati.


Naravno, postoje i namirnice koje smijete podijeliti s ljubimcem.

Ako psa ili mačku želite počastiti, ponudite ih lešanim mesom, jetrom, srcem, ribom očišćenom od kosti, svježim sirom u razumnoj količini. Pas će biti radostan i kada dobije koji slatki zalogaj, opet s naglaskom na - maloj količini.

Vodite računa koliko osoba nudi hranu i poslastice.

Ako primate goste, skrenite im odmah pažnju na to što vaš ljubimac smije ili ne. Ako ste pak vi gosti, pitajte domaćine prije nego što životinji ponudite išta.

Ako mislite da je situacija bez kontrole, možda je bolje da ljubimac ostane izvan dohvata gostiju koji su opasni.