S OSJEĆAJEM ZA RITAM

Ove životinje bi mogle izdati glazbeni album

24.02.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Istraživanje koje propituje imaju li životinje osjećaj za ritam još je u tijeku, no rani rezultati pokazuju da bi se neke vrste snašle u disku

U centru istraživanja toga imaju li životinje osjećaj za ritam je morska lavica Ronan koja voli plesati uz hit 'Boogie wonderland'. Peter Cook, koji ju je trenirao na Kalifornijskom sveučilištu, kaže da je sposobna 'dinamično se prilagoditi ritmu'.

'U toj pjesmi postoje različite brzine i ako promatrate Ronan, primijetit ćete da se stvarno prilagođava tome. Iako malo brza ili kasni u trenutku promjene ritma, Ronan odmah popravlja svoj ples. Taj osjećaj za dinamiku glazbe uistinu me oduševio', rekao je Cook.


Na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak znanosti također se govorilo o Snowballu, papagaju koji voli plesati uz grupu Backstreet Boys te o bonoboima po imenu Kanzi i Panbanishi koji su muzicirali s Peterom Gabrielom.

Glazbenik Peter Gabriel posjetio je Državno sveučilište Georgije u Atlanti 2001. te je malo svirao s dva bonoboa. Panbanisha je pratila Gabriela na sintesajzeru, a glazbenik kaže da je majmunica improvizirala oko tri minute te da mora priznati da je rezultat zvučao pristojno.


'Zajedno smo improvizirali', zaključio je Peter Gabriel, dodavši kako se radi o jednom od najzanimljivijih iskustava koja je doživio.

Doktor Cook sa Sveučilišta Emory smatra da mnoge životinje imaju osjećaj za ritam, no psi i mačke vjerojatno nisu među njima jer njihovi vratovi i udovi nemaju dovoljno elastičnosti za neophodne pokrete.