SENTIMENTALNI PRAZNIK

Ovako Vijetnamci slave bivše ljubavi

12.01.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti scenarij u kojem bi im njihova bolja polovica mirno dopustila da provedu intimnu večer s nekom bivšom ljubavi, no u Vijetnamu postoji festival posvećen ponovnim susretima – i sve to bez ljubomore

U selu Khau Vai, 500 kilometara sjeverno od Hanoija, svake godine dva dana odvija se neobičan događaj – festival bivših ljubavi. Vijetnamci dolaze ondje sresti se s bivšim ljubavima.

Iako zvuči čudno, stotine bivših ljubavnika koji pripadaju raznim plemenima, poput Nung Taya ili San Chija, ponovno se nalaze kako bi proveli dva dana zajedno. Situacija možda zvuči eksplozivno, no u stvarnosti ovaj je festival vrlo popularan jer je dio tradicije stare stoljećima.

Izvor neobičnog običaja susreta s ljubavima koje je život odnio u drugom smjeru ima i svoju legendu. Pomalo tužna priča djevojke iz Ha Gianga koja se zaljubila u momka iz Cao Banga podsjeća na Romea i Juliju – dvoje mladih čija je ljubav zabranjena jer djevojčino pleme nije željelo dopustiti da se uda za nekog tko nije bio dio njihove zajednice.

Između djevojčinog i momkovog plemena izbio je rat pa su se njih dvoje žrtvovali za opće dobro i prestali se viđati. No dogovorili su se da će se svake godine potajno naći u Khau Vaiju i ondje provesti dva prekrasna dana.

Tijekom festivala umjetnici se odijevaju u raskošnu šarenu odjeću i pripremaju predstavu o zabranjenoj ljubavi. S vremenom su novi naraštaji dodali moderne detalje festivalu – dogovore SMS-ovima, digitalne fotografije koje poslije stavljaju na internet te turističku dimenziju.

Ostatku svijeta cijeli festival možda zvuči samo kao izgovor za varanje partnera, no ljudima koji se nalaze pruža priliku da se prisjete izgubljenog vremena. Nikakvih ljubomornih ispada između ostalog nema, s obzirom da je velika vjerojatnost da se oba partnera nalaze s nekom bivšom ljubavi.

Nove ceste znatno su olakšale dolazak na festival, a i mlađi naraštaji više se ne skrivaju kao što su to nekad činili njihovi bake i djedovi. Na festivalu se održavaju i trgovački sajam i razne folklorne izvedbe, a moguće je i zaigrati tradicionalne igre te isprobati lokalnu kuhinju.