NOVA ISTRAŽIVANJA

Osam posto gejmera ovisno o videoigrama

24.04.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Nova istraživanja govore da je čak 8,5 posto američkih gejmera ovisno o videoigrama, što rezultira problemima u školi i ponašanju

Douglas Gentile sa Sveučilišta u Iowi proveo je istraživanje koje je pokazalo da je problem ovisnosti o videoigrama mnogo veći nego što se to ranije mislilo. Ispitanici su bila djeca u dobi od osam do 18 godina, a rezultati kažu da čak 8,5 posto ispitanih pokazuje nekoliko višestrukih simptoma ovisničkog ponašanja.

Simptomi uključuju trošenje sve većih količina novca i vremena na virtualnu zabavu, nemirno ponašanje nakon igranja, bježanje od problema kroz videoigre, preskakanje zadaća kako bi više igrali, krađa novca ili igara i tako redom. Gentile priznaje kako je ranije mislio da su roditeljske priče o ovisnosti rezultat opće histerije, no dobiveni rezultati govore da je bio dobrano u krivu.

Djeca koja pokazuju znakove ovisnosti o videoigrama su u većini slučajeva slabija u školi te imaju problema s koncentracijom i sudjelovanjem u nastavi. Istraživanje, nažalost, ne odgovara na važna pitanja kao što su uočavanje prvih simptoma ovisnosti te kako pomoći mladim igračima da se riješe te ovisnosti.