I ŽIVOTINJE GA VOLE

Oralni seks je uobičajen i kod šišmiša

11.11.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Velešišmiši se redovito upuštaju u oralni seks, tvrdi najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Science

Više od dvije trećine ženki kratkonosih velešišmiša prakticira oralni seks sa svojim partnerima, za što su nagrađene duljim snošajem. Jedine životinje za koje se prije znalo da se upuštaju u oralni seks - osim ljudi - su bonobo čimpanze.

Libiao Zhang i njegov tim biologa iz Guangdonškog entomološkog instituta u Kini spoznali su da su ženke šišmiša oduševljene oralnim seksom, čak 70 posto njih obavlja ga na svojim partnerima za vrijeme snošaja.

'Oba spola međusobno su se čistila za vrijeme udvaranja. No onda je uslijedilo iznenađenje. Nakon što je mužjak straga zajahao ženku, ona se sagnula i počela mu lizati penis', piše u časopisu Science.

Otkriveno je da što dulje ženka liže mužjakovo spolovilo, to je dulji i snošaj – u prosjeku, za jednu sekundu oralnog seksa općenje bi se produljilo za šest. Parenje partnera koji ne prakticiraju oralni seks traje dvostruko kraće od parenja partnera koji ga prakticiraju, oko dvije minute.

Znanstvenici mogu samo nagađati zašto bi ženke mogle htjeti da parenje traje dulje. Pretpostavlja se da to možda ima veze s poboljšanjem prijenosa sperme ili da pojačava vjernost mužjaka.

Frans de Waal, primatolog i ekspert za bonobo čimpanze sa Sveučilišta Emory u Atlanti, kaže da je otkriće oralnog seksa u velešišmiša uzbudljiva vijest i da je to možda dokaz da je oralni seks kod životinja puno češći nego što mi to mislimo. Također smatra da je razlog izbjegavanja te teme sramežljivost znanstvenika.

Paul Vasey, znanstvenik sa Sveučilišta u Lethbridgu u Kanadi, kaže da bi mogli postojati evolucijski razlozi za oralni seks. No upozorio je i da šišmiši to možda rade jer im je jednostavno gušt.