INOVACIJE

OnLive mijenja dosadašnje poimanje gejminga

01.04.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Novi servis koji bi mogao promijeniti dosadašnje navike gejmera nosi naziv OnLive i trebao bi u SAD-u započeti s radom već ove godine

Vizionar i osnivač WebTV-a Steve Perlman prošloga tjedna upoznao je javnost s OnLiveom, novim servisom koji će svima u industriji igara olakšati život. Riječ je, naime, o servisu koji se temelji na gomili servera na kojima se vrte igre, dok krajnji korisnik za igru treba bilo kakvo računalo s vezom na internet ili običan televizor s prikladnim set-top boxom koji Perlman naziva MicroConsole.

Osnovna je ideja ta da igrač odabere igru koju želi kupiti ili posuditi i bez ikakva učitavanja i dodatnog downloada ista se u trenu pojavi na ekranu, dok se sva učitavanja nivoa i ostale stvari odvijaju na serverima bez potrebe za intervencijom krajnjeg korisnika. Izdavačke kuće navodno su oduševljene i spremne na suradnju jer, realno gledajući, igre se na ovaj način ne mogu piratizirati, a OnLive bi trebao zaživjeti krajem godine sa 16 naslova u ponudi i ta bi se brojka ubrzo trebala proširiti.