ZA LAKŠE SHVAĆANJE DARWINA

Objavljena kuharica Darwinove supruge

27.12.2008 u 09:47

Bionic
Reading

Više od 40 recepata jela preuzetih iz osobnog 'kuharskog prijenosnika' supruge Charlesa Darwina objavljeno je u 'Mrs Charles Darwin's Recipe Book'

U bilješkama iz viktorijanskog razdoblja, pohranjenim u Sveučilišnoj knjižnici Cambridge, mogu se pronaći recepti za repu 'cresselly', gljive na žaru, sirne rezance i puding od pečenih jabuka.

Kuharicu je objavilo Sveučilište Cambridge na čijem je Christ's Collegeu između 1828. i 1831. bio i sam Darwin. Novac od prodaje knjige namijenit će se za istraživanje i izdavanje Darwinovih zapisa.

Adam Perkins, kustos znanstvenih rukopisa Sveučilišne knjižnice Cambridge rekao je: 'Darwinova teorija evolucije putem prirodne selekcije jedna je od najvažnijih u povijesti znanosti, a mi još uvijek proučavamo što je napisao.

Međutim, to je vrlo skup proces i zahtijeva kvalificirane ljude pa je nastavak financiranja tog projekta od vitalne važnosti.'

Objavljivanje kuharice ne mora pomoći istraživanje samo u financijskom smislu. Možda neka gljiva na žaru, po receptu gospođe Darwin, stvori pokojeg 'kvalificiranog' istraživača?!