NAPASNE PTICE

Objavili rat labudovima jer 'predstavljaju nedopustivu prijetnju'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2014 12:05
  • Objavljeno 26.02.2014 u 12:05
Prstenovanje labudova u Minsku

Prstenovanje labudova u Minsku

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njihova se ljepota slavi od antike, u Engleskoj ih štiti kraljica, a država New York objavila je rat labudovima i želi ih istrijebiti smatrajući da predstavljaju nedopustivu prijetnju

Gradske vlasti imaju nevjerojatan plan usmrtiti 2.200 labudova do 2025. godine, uz glasno negodovanje njihovih zaštitnika.

Labudove su u Sj. Ameriku unijeli europski kolonizatori kako bi ukrasili svoja imanja krajem 19. stoljeća. No, u 21. stoljeću njihova romantična ljepota ostavlja vlasti hladnima.

Labudovi napadaju ljude, uništavaju vegetaciju, ugrožavaju lokalne životinjske vrste, predstavljaju prijetnju za zrakoplove i zagađuju vodene tokove jer njihov izmet može sadržavati bakteriju E. coli, prema podacima Ministarstva za očuvanje okoliša države New York.

Otkad se zrakoplov US Airwaysa sudario s jatom gusaka u siječnju 2009. iznad New Yorka, primoravši pilota da sleti na rijeku Hudson, američko ministarstvo poljoprivrede svake godine ograničava broj gusaka iz Kanade.


Država New York želi proširiti borbu na labudove radi 'zaštite integriteta ekosustava'. Do 2025. dopušteni će biti samo oni koji žive u zatočeništvu i pripadaju 'odgovornom vlasniku'. Za ostale, 'metode kontrole uključuju lov, hvatanje i usmrćivanje, u skladu s odredbama glede njihova života u divljini', piše u planu Ministarstva okoliša. Gnijezda će biti uništena, jaja probušena ili sterilizirana.

Udruga Goose Watch NYC (Nadzor gusaka u New Yorku), koja se već protivi ograničavanju broja gusaka, zatražila je da se plan ukine. 'Skandalozno je htjeti istrijebiti vrstu koja obitava u državi više od 150 godina', izjavio je osnivač udruge David Karopkin.

Peticija protiv plana na internet stranici udruge do utorka je skupila 26.110 potpisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!