GEPARDICA NAJBRŽA NA ZEMLJI

Novi rekord na 100 metara iznosi 6,13 sekundi

11.09.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Ona je najbrži živući sisavac i Boltovih 9,58 sekundi na sto metara izgleda prilično skromno u odnosu na njezinih 6,13 sekundi. No, ona je gepardica i trenutno joj nitko nije ravan u brzini

Sarah s čuvaricama u zoološkom vrtu
Gepardica Sarah srušila je rekord među sisavcima pretrčavši sto metara za 6,13 sekundi. Tim je rezultatom posramila tri sekunde sporijeg Usaina Bolta koji je postavio svjetski rekord u kolovozu u Berlinu.

Naravno, moglo se očekivati da će gepardica nadmašiti čovjeka, međutim njezin je rezultat impresivniji budući da se radi o osam godina staroj mački, što se za njihovu vrstu već ubraja u srednje godine.

Sarah živi u zoološkom vrtu u Cincinnatiju i ovo je njezin treći pokušaj rušenja rekorda među sisavcima kojeg je 2001. postavila gepardica iz Južne Afrike rezultatom od 6,19 sekundi. Sarah je u tih sto metara postigla nevjerojatnu brzinu od 97 kilometara na sat

Premda je bila eksplozivna, Sarah nije postigla najveću brzinu geparda koja doseže i do 115 kilometara na sat. Gepardi do te brzine stignu već za tri sekunde zahvaljujući snažnom i velikom srcu i plućima, a pomažu im i repovi koji ima služe poput kormila.

Dok su gepardi najbrža bića na zemlji, još uvijek ne mogu doseći brzinu nekih ptica. Tako sivi sokol (Falco peregrinus) doseže brzinu i od 320 kilometara na sat pri obrušavanju.