INOVACIJE IZ AZIJE

Nova pravila poslovanja za proizvođače videoigara

24.07.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Zapadnjački proizvođači videoigara još uvijek se drže zastarjelih poslovnih politika zbog čega na istočnim tržištima gube milijune dolara

Obraćajući se prisutnima na Develop Conferenceu u Brighton, poznata faca iz svijeta industrije videoigara i suosnivač Gaikaia i Shiny Entertainmenta David Perry naglasio je kako zapadni developeri ne iskorištavaju azijska tržišta čime gube priliku da dodatno unovče svoj trud.

Mikrotransakcije, kupnja predmeta i besplatne igre su neke od inovacija koje stižu iz Azije, no proizvođači videoigara sa Zapada previše su fokusirani na postojeće modele poslovanja da ih jednostavno zanemaruju. Kako kaže Perry, većina developera žuri u svijet MMO-a bez razmišljanja o azijskom tržištu. Umjesto da igre prilagode, nabiju mjesečnu pretplatu i objave ih klasičnom obliku zbog čega mnogobrojne igre postanu nezanimljive u Kini, Koreji i Indiji koja prema porastu broja igrača postaje nova Kina.

Usto, Perry je istaknuo kako igre postaju sve skuplje i nedostupne velikom broju igrača, no to će se u narednim godinama sigurno morati promijeniti. Dapače, Perry je mišljenja da će buduće igre sve biti besplatne (u osnovi), dok će se programeri bogatiti na mikrotransakcijama, dodatnim sadržajima i oglasima.