STIGLI FOTONI

Norveško mjesto napokon dobilo i zimsko sunce

28.10.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Gradić Rjukan u Norveškoj prvi put u svojoj povijesti ima sunce tijekom zime, i to zahvaljujući ogromnim ogledalima. Mještani su oduševljeni

Zamislite da živite u mjestu na koje zimi nikad ne pada nijedna Sunčeva zraka. Tako su donedavno živjeli građani norveškog gradića Rjukana.

Ono što je promijenilo tu situaciju je ideja Martina Andersena da postavi tri ogromna ogledala koja bi obasjavala mali trg u Rjukanu. Ta ideja nije nova – sličan projekt se već dogodio u talijanskom selu Viganelli 2006.


Dok prije gradnje velikih zrcala koja prate gdje se Sunce nalazi Rjukan nije bio obasjan od rujna do ožujka, a sad će građani svaki dan moći uživati u toplim zrakama na malom trgu gdje ih ogledala usmjeravaju. Zrcala se zovu 'heliostati', a postavljena su 450 metara visoko na planini.

Dosad su građani jedino mogli uživati u Suncu u zimskim mjesecima kad su otišli žičarom dovoljno visoko na planinu. Gradonačelnik Steinar Bergsland izrazio je svoje oduševljenje osjećajem u trenutku kad je prvi put osjetio toplinu sunca na trgu u Rjukanu.

'Ovo je za malu blijedu djecu Rjukana', rekao je.