SAMOZVANI VLADAR

Njegova Ogromnost, princ Giorgio I, preminuo

26.11.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Giorgio Carbone, poznat kao princ Giorgio I, izabrani vladar samozvane kneževine Seborge blizu Ligurske rivijere u Italiji, umro je u dobi od 73 godine

Giorgio Carbone, bivši uzgajivač cvijeća, proveo je gotovo 50 godina života boreći se za prava seoceta za koje je tvrdio da bi trebalo biti priznato kao neovisna država jer nikad formalno nije uključeno u ujedinjenu Italiju u 19. stoljeću.

Izabran je za princa 1963. i odabrao je naziv Sua Tremendita (Vaša Ogromnost). Nekoliko puta pokušao je isposlovati međunarodno priznanje za svoje malo selo koje se nalazi oko 50 kilometara od Ligurske rivijere. Čak je i uveo vlastitu valutu 'luigino', a dao je i štampati poštanske marke i napraviti nacionalnu zastavu koja se sastoji od bijelog križa na plavoj pozadini.

Posjetitelji ligurskog sela pokraj francuske granice proći će pokraj znaka na kojem piše 'Kneževina Seborga'. Ima sveca zaštitnika, Sv. Bernarda, a latinski moto mu je 'Sub umbra sede' (sjedi u sjeni).

Stanovnici Seborge tvrde da njihova neovisnost ima korijen u prodaji teritorija kralju Savoje i Sardinije 1729. jer taj prijenos nije zabilježen. Otada Seborga nije ni u jednom povijesnom dokumentu, uključujući i ujedinjenje Italije i osnivanje Republike Italije 1946.

Carboneovo životno djelo bilo je 2005. na BBC-ju u 'Kako započeti svoju državu', dokumentarcu o mikrodržavama i njihovom rastućem trendu.

Frustriran nevoljkošću talijanske vlade da ih shvati ozbiljno, princ Giorgio I. i njegovih 360 subjekata ponovo su pokušali postići autonomiju 2006. Oformili su planove za mirovinski sustav i zdravstvo.

'Tek tada ćemo stvarno biti neovisni. Nemamo ništa protiv Italije. Jednostavno nismo njen dio i naša administracija trebala bi to i pokazivati', rekao je Carbone.

Princ Giorgio uspješno je obranio svoju titulu 2006. kad se pojavila žena koja je tvrdila da je pravi potomak svetog rimskog cara. Radi se o samozvanoj princezi Yasmine von Hohenstaufen Anjou Plantagenet.

'Bah! Koliko ja znam, nitko je nikad nije ni vidio. Ja je zovem 'internetska princeza'.'

Budućnost seborgijske 'vladajuće loze' sad je nesigurna s obzirom da Njegova Ogromnost nije ostavila potomaka za sobom.

A ovdje je i kratak film o pokojnom princu i njegovoj kneževini.