ŽIVOT NA DUBINI

Nitko se ne hrani bizarno kao ova morska stvorenja

22.07.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Morska flora i fauna su nevjerojatne – predivne i užasne u isto vrijeme. Neka dubokooceanska stvorenja možda izgledaju lijepo, no njihova mračna strana izlazi na površinu čim ogladne

Meduze i koralji imaju zajedničku crtu – žarne stanice na svojim pipcima kojima bodu. Meduze nosi struja, a one svoj smjer ispravljaju napuhavanjem i ispuhavanjem klobuka. Usput love plijen koji im slučajno dotakne žarne stanice, a zatim pipcima oko usta unose hranu u tijelo.


Morski krastavci

Roza i žuti morski krastavci love tako da si nađu mjesto na kojem voda struji te jednostavno ispruže pipke kako bi se na njih ulovile mrvice hrane. Kad se nešto prilijepi za pipak, morski krastavac ga cijelog gurne u usta i 'poliže'.

Stapčari

Morski ljiljani ili stapčari, za razliku od morskih krastavaca, imaju mnoštvo sitnih članaka na pipcima prekrivenim sluzi, no princip lova im je isti. Bakterije i sitne mrvice hrane lijepe se u prolazu za njihove pipke. Unos hranjivih tvari u organizam malo im je drugačiji od onog koji koriste morski krastavci – isprepletanjem pipaka polako prinose hranu ustima.


Plivajući plaštenjaci

Samo nekoliko centimetara dugački, plivajući plaštenjaci (Larvacea) sliče na punoglavce. Imaju vrlo neobičan način lova – ljepljivom sluzi stvore šuplju kućicu koja lovi hranu. Kad im se šupljine previše popune, ovi plaštenjaci je jednostavno odbace u dubinu i izgrade novu.

Grbavi kitovi

Grbavi kitovi love u grupama, a lovina su im cijela jata riba. Zajedničkim ispuhivanjem mjehura navode jata riba na jedno mjesto, dođu ispod njih i zatim se zalete otvorenih usta i - gutaju!

Ljubičaste zvjezdače

Zamislite školjku koja se osjeća potpuno sigurno u svom oklopu kad odjednom primijeti ljubičastu zvjezdaču koja je pokušava nasilu odškrinuti kako bi je pojela. Dobra vijest za školjku je to da je jača od zvijezde, no loša vijest glasi da ljubičasta zvjezdača može izbaciti svoj želudac u unutrašnjost školjke i tako je pojesti.