UPOZNAJMO ZODIJAK

Nekoliko stvari koje možda niste znali o znaku Strijelca

12.12.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Jeste li znali da Strijelac spada u promjenjive znakove koji vladaju krajem godišnjih doba? To je samo jedna u nizu činjenica koje možda niste znali o trenutno vladajućem zodijačkom znaku

Vlada: Od 22. studenog do 21. prosinca (datumi mogu varirati od godine do godine)
Element: Vatra
Kvaliteta: Promjenjiva
Vladar: Jupiter
Srodna kuća: Deveta
Simboli: Konj, kentaur, streličar

Strijelac je znak vatrenog elementa i promjenjive kvalitete, a vladar mu je Jupiter.

Njegova je vatra nešto tiša i sporija od one koja krasi silovitog Ovna i razmetljivog Lava.

Vrhovni rimski bog Jupiter određen je za Strijelčevog vladara jer pripadnici ovog znaka smatraju da zaslužuju ono najbolje u životu - putene užitke, obilje i udobnost.


Za Strijelce se vezuje izraz žovijalan, izveden iz latinskog pridjeva jovialis, što znači jupiterski. Taj izraz označuje vesele, optimistične i duhovite ljude koji nisu ni oko čega jako zabrinuti, nego su posvećeni uživanju u životu i iznad svega vjeruju da ih prati sreća.

Zbog manjka straha i zabrinutosti tipičan je Strijelac sklon zanemarivanju opasnosti i riskiranju. Nekima od njih to donosi velike dobitke dok druge gura u propast.

Kao i sve znakove promjenjive kvalitete, Strijelca odlikuje otpor monotoniji, želja za novim iskustvima i sklonost mijenjanju mišljenja, stavova i planova. Zbog takve nestalne prirode prati ga glas nepouzdanog.

Promjenjivi su znakovi oni koji vladaju krajem godišnjih doba. Uz Strijelca to su Blizanci, Djevica i Ribe. Budući da u klimatskom smislu (za razliku od astronomskog) godišnja doba počinju sredinom vladavine ovih znakova, smatra se da oni odražavaju ključne trenutke prirodnih mijena.