ČARI ASFALTA

Ne volite ljeto u Zagrebu? Razmislite opet!

23.06.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Možda čupate kosu zato što se nalazite među onima koji (ni) ove godine neće vidjeti mora i koji će ostati čamiti ili raditi u Zagrebu cijelo ljeto, no gledajte to s vedrije strane. I glavni grad ima svojih čari kad upeče sunce i kad krenu godišnji odmori, a jedan od njih je upravo ona većina koja pobjegne na obalu, a Zagreb tek tada prodiše

I dok jedni ne mogu podnijeti Zagreb ljeti zbog užarenog asfalta, manjka klime, manjka mogućnosti za osvježenje i slabe klupske scene, mnogi će odabrati upravo srpanj i kolovoz za boravak u glavnom gradu, a godišnje će prebaciti na one ‘mirnije’ mjesece. Tako će provesti mirna dva mjeseca u polupraznom Zagrebu, a istovremeno će dobiti koji tjedan na moru također bez gužve, bez traženja slobodnog mjesta na plaži, bez buke...


Naravno, sve ovisi o tome što preferirate i kakve su vam vizije odmora. Ako ste tip za bančenje, onda ljeto u Zagrebu i nije mjesto za vas. Naravno, ulice i kafići i dalje žive, no mnogi klubovi svoja vrata otvaraju na morskim lokacijama, a zatvaraju na kontinentalnim. Tada glavni grad postaje idealno mjesto za one koji vole intimnija druženja, za one koji vole sjediti u kafićima i one koji će sjesti u auto da bi došli u centar grada. Evo nekoliko prednosti koje ćete sigurno naći u glavnom gradu u srpnju i kolovozu.

Nema prometa, nema gužve, ima parkinga
Jedna od divota ljetnih mjeseci u Zagrebu jest ta što ćete bez problema automobilom doći do centra i ondje se parkirati. Pritom nećete prolaziti zeleni val pola sata, psovati na zakrčenim raskrižjima, putovati s jedne strane grada na drugu kao da putujete u Zadar u najmanju ruku... Poželite li stati u garažu - ima mjesta, poželite li parkirati na ulici - ima mjesta, uđete u tramvaj - nema gužve. Koje god prijevozno sredstvo na koncu odabrali, možete biti sigurni da ćete izbjeći stres u prometu koji je inače gotovo neizbježan.

Grad je zelen

Ako to niste primijetili ranije, onda ćete ljeti sigurno primijetiti koliko u Zagrebu ima zelenila. Od ranog proljeća kad krene cvjetanje trešanja po parkovima gradska vegetacija kao da živne u ljetno vrijeme, protiv čega nemamo apsolutno ništa. Ako ništa drugo, ne možemo ništa prigovoriti prirodnom hladu jer zahvaljujući njemu dolazimo do sljedeće stavke.


Parkovi su puni ljudi
Još jedan prizor koji je karakterističan za ljetne mjesece u Zagrebu - parkovi se ispune ljudima. Bilo da ondje odmaraju, čitaju knjigu, gablaju ili jednostavno luftaju noge, bilo da se radi o turistima ili o domaćima, bilo da je u pitanju veliki park poput Zrinjevca ili neki lokalni kvartovski, zagrebački parkovi konačno ožive, a Zagreb počinje nalikovati drugim velikim europskim gradovima.

Ljetne rasprodaje
Doduše, treba čekati barem do polovice srpnja, ako ne i kraja mjeseca, da bi rasprodaje dostigle svoj vrhunac, ali kad se to jednom desi, najbolje je biti u glavnom gradu i iskoristiti najniže cijene u godini. Ako imate živaca i novaca, ovo je najbolje vrijeme za šoping.

Djevojke u ljetnim haljinama, dečki na biciklima
Nije Darko Rundek nimalo pogriješio kad je rekao da ‘djevojke u ljetnim haljinama voli’ jer apsolutno nije jedini. Ipak, nije razmišljao i o ženskoj perspektivi pa se osjećmo dužnima ispraviti tu nepravdu. Iako vas samo malo više od sto kilometara dijeli od plaže, i Zagreb ima svoje ljetne trendove - djevojke u ljetnim haljinama, dečki na biciklima. I ne pokušavamo poentirati na seksipilu, već na opuštenosti koju svi osjećamo kad se izvučemo iz debelih jakni, šalova i kapa. Dakako, sve ima svoje negativne strane, a negativne strane kratkih rukava najbolje ćete osjetiti u tramvaju. Onom starom, neklimatiziranom.

Dakako tu je i gomila sadržaja koje nudi Zagreb ljeti - od uličnih festivala, koncerata, kina i kazališnih predstava na otvorenom, glazbenih festivala i koječega drugog...

Jedino što možemo zaključiti jest da nam uopće nije mrsko ljeto u Zagrebu.