OKRUTAN SVIJET

Najbizarnije majke u svijetu prirode

31.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Mame – svi ih imamo i svi ih trebamo, no neke životinje nemaju baš iste ideje o majčinstvu kao ljudi

Koke su ozbiljne mame. Beskonačna proizvodnja kalcijevog karbonata za jaja nije mala stvar. Štoviše, u slučaju da kokoš ne unese dovoljno kalcija u svoj organizam, počet će razgrađivati vlastite kosti kako bi mogla dalje proizvoditi jaja.

Kukavice

Kukavice imaju vrlo specifičan način kako osigurati topli dom svojoj djeci – podmeću ih svojim susjedima. Majke kukavice potajice će staviti svoja jaja u gnijezdo druge ptice i tako joj podvaliti podizanje svog ptića kad se izlegne. Male kukavice će čak izgurati druge ptičice iz gnijezda kako bi dobile više pažnje svojih usvojitelja.


Mravi

Mravi s Madagaskara (Adetomyrma) imaju vrlo čudan način pokazivanja ljubavi – sišu hemolimfu (tekućina koja vrši funkciju krvi kod mrava) larve. Taj oblik kanibalizma nije smrtonosan budućem mravu, no prilično je bizaran.


Sivi kitovi

Pacifički sivi kitovi putuju tisuće kilometara iz hladnih arktičkih voda punih planktona do toplih tropskih laguna Meksika gdje rađaju sigurni od grabežljivaca poput kita ubojice. Mladunci se hrane majčinim mlijekom kako bi stvorili sloj vlastitog masnog tkiva te se tako pripremili za putovanje do Arktika.

Pauci

Nekoliko vrsta paukova (Stegodyphus) ne samo da paze na jaja dok se ne izlegnu, već i žrtvuju svoj život za njih. Kad su mali pauci stari oko mjesec dana, majka se prevrne na leđa i dozvoli potomstvu da je ubije otrovnim ubodima i zatim pojede.


Račići

Kopepodni račići (Lepeophtheirus salmonis) također daju život za svoju djecu, no za razliku od paukova nemaju ni priliku vidjeti kako odrastaju. Potomstvo se rađa tako da progrize svoj put iz majke i pritom je ubije.

Žabe

Otrovne južnoameričke žabe liježu oko pet jaja, a kad se punoglavci izlegnu, majke ih odnose do krošnji stabala visokih i do 30 metara jednog po jednog na leđima. Majka zatim od lišća gradi improvizirane jaslice i hrani ih vlastitim neoplođenim jajima sljedećih šest do osam tjedana.