JESTE LI NASJELI?

Naj prvoaprilske šale na webu

01.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Vjerojatno ste se pripremili na to da neće sve današnje vijesti biti autentične i istinite, no neki su uspjeli lagati čitateljima toliko očito i toliko zabavno da su nas svejedno oduševili

Online izdanje The Guardiana, britanskih dnevnih novina koje su sklopile partnerstvo u siječnju ove godine s Julianom Assangeom, odnosno WikiLeaksom, danas su napravile drastičan zaokret u svojoj uredničkoj politici. Barem za danas. U pratećem tekstu između ostalog stoji da Guardian radi 'veliki zaokret' s 'novom predanošću da se riješi rivalstva s kraljevskom obitelji', kao i da 'se zaklinje na prepunu (ili 'full throated', kako stoji u originalu) podršku monarhiji', započeli su blog u kojem su najavili live praćenje preostalih 29 dana do vjenčanja princa Williama i Kate.

Gotovo svakih deset minuta objavljivali su nove članke na blogu, od toga da su dobili novog blogera, i to princa Philipa, vojvodu od Edinburgha (i njegov se komentar pojavljuje u tekstu), preko ekskluzivne objave papira na kojem je princ Harry pripremio svoj govor kuma na vjenčanju, do naglog i dramatičnog preokreta u kojem je minijaturna lego replika vjenčanja brutalno vandalizirana.

Live izvještaje s naj vjenčanja godine pratite na Guardianu

Ceca Ražnatović, nesuđena Crnogorka
Cecin bijeg u Crnu Goru i Googleov lažni dodatak

Regionalni prvotravanjski 'hit' bila je priča podgoričkog dnevnika Vijesti, koji je objavio da je Svetlana Ceca Ražnatović, poznata folk pjevačica i supruga zloglasnog Arkana, podnijela zahtjev za prijem u crnogorsko državljanstvo, kako bi izbjegla suđenje koje je čeka u Srbiji.

List je svoju šalu potkrijepio detaljima poput izjava crnogorskih i srpskih dužnosnika, a u članku stoji i da Ceca tijekom dana treba sletjeti u Tivat helikopterom kineske proizvodnje, koji polijeće iz Ljubljane.

Unatoč svemu ovome, neke srpske novinske agencije su nasjele na šalu i prenijele je kao ozbiljnu vijest.

Ništa manje inventivan nije bio ni Google koji je danas podvalio nekoliko dobrih fora. Sve one koji su se pokušali danas logirati u Gmail, pri dnu stranice dočekala je poruka: 'Introducing a new way to interact with Gmail – using your body! Gmail Motion can help you improve the way you interact with your email.' Radi se, dakle, o dodatku koji korisnicima omogućuje upravljanje elektronskom poštom pokretima tijela.

Gmail Motion

Osim ovog predivnog dodatka ponudili su i posao. Ako ste intuitivni i volite pomagati drugima, onda je posao 'autocompletera' idealan za vas. Posao ćete obavljati na 'opskurnim lokacijama' diljem svijeta, a poanta je u tome da umjesto Googlea predviđate što će korisnik upisati u tražilicu.

Google Autocompleter

Zgodna je i podvala s fontovima. Nećemo vam puno objašnjavati, samo upišite helvetica ili comic sans pretraživač

Robin Hood na LinkedInu

Stranica Newslite koja svakodnevno prikuplja bizarne i zabavne vijesti iz svijeta objavila je vijest da Facebook danas pušta aplikaciju za filtriranje obavijesti i fotografija djece i vjenčanja. To uopće ne bi bila tako loša vijest, barem ako su vam dojadili prijatelji koji neprestano drve po tim temama.

Ni LinkedIn nije mogao odoljeti prvoaprilskoj šali pa, ako ste danas surfali po svom profilu, mogli ste postati prijatelj s Albertom Einsteinom, Sherlockom Holmesom, Grouchom Marxom, Tolkienom itd. Nadamo se da ste to i učinili.

Na račun Američke svemirske agencije, NASA-e, našalio se blog Thinkgeek. Točnije, na račun njihova nedavnog otkrića da neke bakterije koje žive u jezeru Mono u Kaliforniji umjesto fosfora (koji je temelj nukleinskih kiselina i gena većine organizama) mogu koristiti otrovni arsen. Thinkgeek je danas objavio da NASA sad prodaje cijeli komplet za uzgoj vodenih majmuna čiji se organizam temelji na arsenu, ako ih želite kod kuće, naravno. Inače su bezopasni. Poželjno je, doduše, pri izradi koristiti masku za disanje.