CIJENA, PRAVA SITNICA

Mussolinijev mozak stavljen na prodaju na eBayu

23.11.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Mussolinijeva unuka podnijela je zahtjev za policijskom istragom u petak nakon što su se krv i mozak talijanskog diktatora pojavili na eBayu

Alessandra Mussolini, talijanska političarka i unuka Benita Mussolinija, našla se uznemirenom i uvrijeđenom kad je čula izvještaje da su ostaci njezinog djeda stavljeni na prodaju na internetu.

Početna cijena je 15.000 eura, no nitko nije imao šanse dati ponudu. Internetski aukcionar ne dozvoljava prodaju dijelova tijela i maknuo je ponudu nekoliko sati nakon što se pojavila.

Gospođica Mussolini kaže da su ostaci koji su navodno bili u tri staklene posude ukradeni iz bolnice u Milanu gdje se izvršila autopsija nakon što je diktator ubijen i obješen na kraju Drugog svjetskog rata.

'Ovo je vrlo ozbiljno. To su događaji kakvih se moramo čuvati', kaže političarka i bivša glumica. Poliklinika kaže da su uzorci Mussolinijevog tijela spaljeni 1947, dvije godine nakon njegove smrti. Ostaci diktatora nisu bili vraćeni obitelji sve do 1957. godine. Obitelj ih je sahranila u njegovom rodnom mjestu Predappiju.

Gradić u sjevernoj Italiji potom je postao svetište fašističkom vođi i prodaje ogromne količine suvenira vezanih uz Mussolinija, od privjesaka za ključeve s fašističkim znakovljem do imitacija oružja i flaša vina koje nose Mussolinijev profil.