BEZ OŠTEĆIVANJA ANTIKVITETA

Moguće novo datiranje Torinskog pokrova

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 24.03.2010 11:44
  • Objavljeno 24.03.2010 u 10:54
Torinski pokrov platno

Torinski pokrov platno

Izvor: Sipa Press / Autor: VOLPE/SIPA

Doktor Marvin Rowe predvodio je tim znanstvenika s teksaškog Sveučilišta A&M koji je izmislio novu tehniku određivanja starosti ugljikovim izotopom C 14. Nova metoda navodno je dovoljno neagresivna da bi se stotinama artefakata mogla odrediti starost bez straha od štete

Dosadašnja tehnika određivanja starosti ugljikovim izotopom zahtijeva mali komadić predmeta koji je u procesu nepovratno uništen. Iako se uglavnom radi samo o djeliću objekta, za neke je starine to neprihvatljivo.

Nova metoda određivanja starosti ne uključuje uzimanje uzoraka predmeta čiju se starost želi odrediti. Doktor Rowe i njegov tim do sada su datirali oko 20 predmeta od različitih materijala koji variraju od zečje dlake do 1.350 godina stare egipatske tkanine.

Nova tehnika određivanja starosti teoretski napokon može s većom točnošću datirati Torinski pokrov, za koji neki vjeruju da je tkanina u koju je bio umotan Krist, bez ikakve dodatne štete. Rezultati se u velikoj većini slučajeva poklapaju s rezultatima dobivenim starom tehnikom.

Trenutno prevladava mišljenje da je Torinski pokrov nastao više od tisuću godina prekasno da bi imao ikakvog dodira s Kristom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi