BEZ OŠTEĆIVANJA ANTIKVITETA

Moguće novo datiranje Torinskog pokrova

24.03.2010 u 10:54

Bionic
Reading

Doktor Marvin Rowe predvodio je tim znanstvenika s teksaškog Sveučilišta A&M koji je izmislio novu tehniku određivanja starosti ugljikovim izotopom C 14. Nova metoda navodno je dovoljno neagresivna da bi se stotinama artefakata mogla odrediti starost bez straha od štete

Dosadašnja tehnika određivanja starosti ugljikovim izotopom zahtijeva mali komadić predmeta koji je u procesu nepovratno uništen. Iako se uglavnom radi samo o djeliću objekta, za neke je starine to neprihvatljivo.

Nova metoda određivanja starosti ne uključuje uzimanje uzoraka predmeta čiju se starost želi odrediti. Doktor Rowe i njegov tim do sada su datirali oko 20 predmeta od različitih materijala koji variraju od zečje dlake do 1.350 godina stare egipatske tkanine.

Nova tehnika određivanja starosti teoretski napokon može s većom točnošću datirati Torinski pokrov, za koji neki vjeruju da je tkanina u koju je bio umotan Krist, bez ikakve dodatne štete. Rezultati se u velikoj većini slučajeva poklapaju s rezultatima dobivenim starom tehnikom.

Trenutno prevladava mišljenje da je Torinski pokrov nastao više od tisuću godina prekasno da bi imao ikakvog dodira s Kristom.