GAMEREPORT

Mirrors Edge – inovativni FPS

06.12.2008 u 12:29

Bionic
Reading

Rijetko se kada pojave ovako originalne, hrabre i svježe igre poput Mirrors Edgea. Pogledajte recenziju i saznajte o čemu se radi

Originalnost u modernim igrama je nažalost postala ugrožena vrsta. Sve se bazira na neumornu 'štancanju' franšiza i prežvakavanju igraćih koncepata starih desetak godina. Stoga je pravi užitak zaigrati nešto originalno poput Mirrors Edgea. Ova igra spada u žanr pucačina iz prvoga lica. Međutim, nema previše veze s nasiljem i čistim napucavanjem jer je njezin glavni element nešto sasvim drugo. To jest, skakanje i doživljavanje urbanih prostora u stilu parkoura.

Podsjetimo, parkour je metoda razvijanja tjelesnih sposobnosti uz korištenje okoline oko nas. Upravo to čini protagonistica Faith. To joj je ujedno i posao – ona je tzv. Trkačica koja prenosi razne pakete i pošiljke u antiutopijskom gradu iz bliske budućnosti. Faith je agilna do nevjerojatnih razmjera. Penje se po užadi, preskakuje velike udaljenosti, hoda po zidovima itd. Ne, nema nikakve nadnaravne sposobnosti, već samo koristi svoje tijelo.

Posebna čar je ta što se sve odvija iz prvog lica. Također, mogu se vidjeti i Faithine noge i ruke što povećava osjećaj adrenalinske akrobatike. Doista je teško dočarati igru pomoću pukih riječi, pa vas svakako pozivamo da pogledate video i steknete uvid u ovo jedinstveno iskustvo. Kako smo već rekli, borba je sporedna, ali je ipak ima. Temelji se na lamatanju golim rukama te otimanju neprijateljskog naoružanja. Konačno, u borbi i je mod usporenog vremena u stilu Maxa Paynea. Spomenimo i vedru te kolorističnu grafiku koja je u velikom kontrastu sa sivo-smeđim naslovima. Sve u svemu, Mirrors Edge doista je igra za pamćenje koju jednostavno morate nabaviti.