NEVJEROJATNA POJAVA

Milijuni muha prekrili američke gradove!

23.07.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Jednom godišnje milijuni muha doslovce prekriju nekolicinu gradova u Wisconsinu kad se s obala rijeke Mississippi sele na kopno kako bi se razmnožile

Vodencvjetovi, kukci koji žive u vodi i uz vodu, jednom godišnje napuštaju svoje stanište u kojem mogu živjeti i nekoliko godina, i zauzimaju gradove u Wisconsinu. Nakon što napuste rijeku, žive manje od tjedan dana, no i dalje dovoljno da se razmnože.


Nevjerojatno je to što ih ima toliko da se vide i na radarskim snimkama. Američki nacionalni meteorološki zavod objavio je fotografiju jedne takve snimke snimljene 20. srpnja nakon što su doslovce oblaci muha prekrili gradove La Crosse, La Crescent i Stoddard putujući prema sjeveru, prenosi Business Insider.

Pretpostavljamo da nitko taj dan nije mogao na bankomatu podići novac ili napuniti automobil benzinom.

Radarska snimka muha koje se šire od rijeke prema gradovima


Pretprošle godine najezda muha bila je tolika da su se morale angažirati posebne službe, a kukce su ralicama uklanjali s cesta.

Pa vi natočite benzin...


Premda najezda izgleda zbilja zastrašujuće i nerijetko uzrokuje prometne nesreće, ona je, kako kažu stručnjaci, zapravo jako korisna pojava što se tiče riječne flore i faune. Vodencvjetovi su, naime, vrlo osjetljivi na zagađenje i ne opstaju u prljavoj vodi, a osim toga prava su gozba za ptice, šišmiše i druge veće životinje.


Nakon što završe s parenjem, ženke vodencvjetova vraćaju se na Mississippi gdje liježu jajašca i potom umiru.