K'O SVINJA U LOJU

Među svinjama ima optimista i pesimista

29.07.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle proveli su istraživanje o tome koliko okolina utječe na psihološko stanje svinja, a rezultat ih je iznenadio - svinje mogu biti optimistične i pesimistične, ovisno o svom okruženju

Dr. Catherine Douglas predvodila je istraživanje tima znanstvenika na Sveučilištu Newcastle o tome kako svinje reagiraju na okolinu u kojoj žive. Nakon eksperimenta u kojem su podijelili krdo svinja u dvije grupe i svaku smjestili u drugačije okruženje došli su do zanimljivih rezultata.

'Gotovo bez iznimke, svinje koje smo stavili u stimulirajuće situacije s čestim pozitivnim promjenama bile su optimistične, dok su one koje su se našle u nizu dosadnih situacija, bez nagrada, postale pesimistične i manje zainteresirane za promjene koje smo uvodili', rekla je dr. Douglas.

Profesorica agrikulture na Sveučilištu Newcastle i jedna od vodećih stručnjakinja na području kvalitete života svinja, Sandra Edwards, rekla je da postoje načini da se izmjeri stres koji životinje osjećaju, no da ipak nisu mogli shvatiti je li svinja sretna ili nije. Istraživanja koja se i dalje vode na tom području pružit će ljudima uvid u to kako se svinje osjećaju te će omogućiti znanstvenicima i stočarima da im pruže bolji život u budućnosti.