BORBA SA ŠTETNIM PLINOVIMA

Manje janjetine, a više piva za spas planeta

25.05.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Premda su ovce još rijetke domaće životinje koje se često nalaze na kućnim menijima, a koje nisu vezane ni uz kakvu smrtonosnu gripu, britanski znanstvenici savjetuju da jedemo manje janjetine i pijemo više piva te da ćemo tako pomoći spasiti planet

Britanska vlada savjetovala je restoranima da s menija izbace janjetinu, a popune ih svinjetinom i piletinom jer one stvaraju manju emisiju štetnih plinova. Znanstvena studija koja se pozabavila plinovima koji izazivaju efekt staklenika, pokazala je da kilogram janjetine odgovara ispuštanju 16 kilograma po metru kubnom ugljičnog dioksida.

Među štetnom hranom našli su se i krumpiri. Međutim, janjetina vodi na listi namirnica štetnih za Zemlju jer ovce proizvode velike količine metana. Za njima mnogo ne zaostaju ni krave, a to dokazuje studija na 200 krava koje godišnje proizvedu količinu metana koliko i obiteljski automobil za 160.000 kilometara, piše Telegraph.

Istraživanje je pokazalo i da alkohol utječe na efekt staklenika emisijom štetnih plinova pri čemu uzgoj hmelja i slada koji se koriste za pivo i viski proizvode jedan i pol posto ukupne emisije štetnih plinova. Više od trećine ukupne emisije metana u Britaniji uzrokuju farme sa životinjama, a taj je plin 20 puta jači za efekt staklenika od ugljičnog dioksida.