ZATVORSKA DIJETA

Koze 'služe doživotnu' u Connecticutu

30.04.2010 u 08:32

Bionic
Reading

Dvojica čuvara u Državnom zatvoru u Connecticutu, Joe Schoonmaker i Jason Ware, dosjetili su se na 'robiju osuditi' još i par koza zbog korova koji svuda raste, a teško ga je istrijebiti

Par koza, Nibbles i Bits, prošle godine trebao je završiti na nečijem stolu, no Joe Schoonmaker došao je na ideju kako ih iskoristiti u državnom zatvoru Corrigan-Radgowski u jugoistočnom Connecticutu. Gospodin Schoonmaker djelatnik je zatvora koji se brine za održavanje zelenih površina te za uništavanje štetnog i opasnog korova.

Joe Schoonmaker dosjetio se da bi koze mogli iskoristiti za uništavanje korova, pogotovo otrovnog bršljana koji raste na mjestima do kojih je teško doći. Nakon razgovora s upravnikom Anthonyjem Colettijem dobio je dozvolu da dovede koze u zatvor.

Sada, kad god je nemoguće ili teško doći do korova kosilicom ili alatom za potkresivanje, Nibbles i Bits priskoče u pomoć. Koze jedu sve bilje osim planinske borovnice.

Schoonmaker i Ware iz svojih džepova plaćaju 20 dolara mjesečno stočnu hranu poput zobi. Sve ostalo što je kozama trebalo dobile su od raznih dobrodušnih ljudi ili radom zatvorenika, poput obora od stabala koja su rasla preblizu ograde.

Osim zatvorenika i lokalni veterinar kozama posvećuje svoje vrijeme. S obzirom da životinje ne trebaju plaću, posebno nadgledanje ili benzin, štede radnu snagu, vrijeme i oko 200 dolara mjesečno.

Samo zatvorenici koji nisu opasni smiju biti blizu koza, a mnogi od njih uživaju brinuti o Nibblesu i Bitsu.